Fa sol al cel ras

Llindes de portes de Celrà.

Sense que ningú sàpiga el significat real, la vila de Celrà (Gironès) té un sol a l’escut. Segons apunta l’historiador Manuel Bofarull, pot ser degut a la semblança fonètica amb cel ras, és a dir un cel assolellat i sense núvols.

El sol, doncs, és omnipresent a la vila. Només cal veure la façana, entre barroca i neoclàssica de l’església de Sant Feliu, on l’astre ho domina tot.

Un gran sol esculpit a la portadala de l'església de Sant Fèlix de Celrà.

També el trobem en un pou de distribució d’aigua, de 1950.

Relleu de 1950 amb un sol, al pou de distribució d'aigua de Celrà.

O en una placa a l’entrada d’un habitatge, al carrer del Dr. Romagós.

Rajola de Cal Maco, amb un sol i un home amb barretina.

I, si molt em colleu, també podria ser un sol molt estilitzat, el cercle al mig d’una llinda del segle XVIII al mateix carrer, amb un text que fa una reflexió sobre l’eternitat.

Llindes de portes de Celrà, Gironès. Cercle envoltat d'inscripcions.

Protegir la llar

Parlant de llindes, sorprèn la quantitat de gravats amb formes triangulars a les portes i finestres. En realitat són símbols protectors contra bruixes i mals esperits. Sembla que els éssers malignes sentien una especial aversió per les formes punxegudes.

Durant l’edat mitjana i emparada amb la ignorància popular, l’església va alimentar les creences en bruixes, convertint-les en culpables de totes les calamitats. Sembla lògic que la gent utilitzés tota mena d’amulets per foragitar-les.

Fulles de carlina dins un triangle en una llinda a Celrà.

Amb el temps, es van emplenar amb decoracions florals, com la carlina o card. A més de ser punxeguda, la forma d’aquesta planta recorda el sol, la llum que fa fóra les tenebres i per tant, les bruixes.

Però l’església no va veure amb bons ulls que als territoris cristians s’utilitzés simbologia màgica i profana. Per tal que passés la ‘censura’ s’hi afegí una creu damunt el triangle, de manera que aquest passà a representar el mont Calvari, molt més adient a la fe oficial i igualment efectiva contra éssers malignes.

Llindes de portes de Celrà, Gironès. Creu gravada.

Altres llindes de portes de Celrà i també d’altres indrets, presenten un cor amb una creu. La devoció al Sagrat Cor, encara que present antigament, es posa de moda a partir del segle XVII, gràcies a dues publicacions de Jean Eudes, un sacerdot jesuïta francès.

De tot cor

Llinda amb un cor i l'acrònim IHS. Celrà

Diferent significat tenen els cors als finestrals gòtics de Can Cors. Podeu imaginar que, en aquest cas, es tracta d’un ‘símbol parlant’ del cognom dels propietaris, és a dir, que sona igual.

Llindes de portes de Celrà, Gironès. Finestra gòtica de Can Cors.

A més del nom del constructor -generalment un home-, era habitual representar les eines relatives a l’ofici del propietari. El de mestre de cases és dels més comuns a les poblacions. En aquest exemple tenim martell, mall, escaire i compàs, a més del triangle, la creu i la data. Millor que sobri que no que falti.

Llindes de portes de Celrà, Gironès. Creu i eines de mestre d'obres.

Però hi ha qui al segle XIX no anava amb romanços, i va escriure tota una lletania protectora, amb forma de rodolí. Virtuosisme que en diuen.

Llindes de portes de Celrà, Gironès. Inscripció devota.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).