Via directa de la terra al cel

Font de l’Assumpta de Corbera d’Ebre.

Sense ascensor, jet privat ni tren bala. Maria se’n va anar al cel tele transportada, com a les pel·lícules futuristes. No va quedar ni la més mínima constància del fet, però això no va impedir que l’església -catòlica romana- ho certifiqués com a dogma de fe.

Sembla que la festa de l’Assumpció de Maria ve de lluny. Al segle IV ja se celebrava la seva entrada al cel, que més tard es va dir la ‘Dormició’ durant la qual es festejava la seva mort, resurrecció i assumpció a l’estratosfera.

Tots aquests fets es recullen en llibres apòcrifs que, tot i que l’església els considera poc fiables, van servir de base per oficialitzar el miracle. A més, la pressió popular, promoguda per diversos bisbes, va fer que el 1950 Pius XII, que no n’estava del tot segur, acabés per claudicar.

Font de l'Assumpta de Corbera d'Ebre, Terra Alta.

Misticisme a la font

A l’entrada del Poble Vell de Corbera d’Ebre (Terra Alta) trobem la font de l’Assumpta. Ignoro si antigament ja existia amb un altre nom, però el fet és que al plafó ceràmic figura la data del 15 de juliol de 1959. Només cinc anys després de la notícia del Vaticà.

Resulta estrany que consti el 15 de juliol i no d’agost, que és quan té lloc aquesta festivitat. Potser el ceramista es va oblidar de posar el palet que hi falta. Ho trobo lògic tenint en compte que també hi ha altres errades ortogràfiques. El plafó representa Maria dalt d’un núvol, embolicada amb una llarga túnica i un mantó blau i envoltada d’angelets repentinats, que porten diversos atributs marians, com els lliris i les roses.

La imatge és una -mala- còpia de la ‘Immaculada Concepció’ d’Aranjuez, un quadre barroc pintat per Murillo al segle XVII i que ara és al museu del Prado. Murillo era un sevillà que pintava verges i santes molt -com dir-ho?- molt terrenals. Les veus i sospires ‘ai déu meu!’. Les galtones rosades, els llavis molsuts i una cabellera que fa sospirar. Desperten passió mística.

A la península, la devoció per la Immaculada ja era present molt abans que ell la pintés i que fos oficialitzada pel Papa. Va arrelar amb tanta força que va ser des d’aquí que es va insistir per convertir el misteri en dogma de fe. Abans que ell, Zurbarán i Velázquez havien representat aquest fet, però va ser Murillo qui la va clavar.

Discussions per la lluna

Si us fixeu amb deteniment, veureu que la figura descansa damunt una mitja lluna. Molt s’ha especulat sobre el significat d’aquest element, que apareix a nombroses representacions.

La majoria coincideix que no es tracta d’una al·lusió a la religió musulmana, sinó que més aviat fa referència a un text del llibre de l’Apocalipsi: “Aparegué al cel un gran senyal: una dona vestida amb el sol, que tenia la lluna sota els peus” (Ap.12:1). La discussió va sorgir per determinar si les banyes de la lluna havien d’anar cap amunt o cap avall. El cas és discutir.

Font de l'Assumpta de Corbera d'Ebre, Terra Alta. Plafó ceràmic amb la imatge de la Verge.

Bona educació

Al plafó, el ceramista també va escriure: ‘No renegueu’. Pels creients, el renec o blasfèmia és un insult contra Déu. En un temps en què política i religió anaven tant de la mà que pràcticament eren una sola cosa, calia educar els vilatans perquè no transgredissin cap llei, humana o divina. No obstant això, resulta curiós que el text es trobi en català, quan tots sabem quina era la llengua oficial.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Pujada de l’Església. Corbera d’Ebre

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).