Anonimat artístic 2

Segon recull de mosaics dels anys setanta.

Primeres pistes

En primer lloc, al primer article ja vaig parlar d’un peculiar estil de mosaics que durant la febre especulativa del segle XX, es van col·locar a façanes d’edificis, estacions de metro i aeroports, entre altres. Però desconeixia l’autor que els va crear i l’empresa que els va produir.

Mural ceràmic de Llorente a Vilanova i la Geltrú.
Rambla Principal, 39. Vilanova i la Geltrú.

En aquesta ocasió puc dir que m’he acostat una mica més a resoldre aquestes qüestions. Per exemple, fent cantonada a la rambla Principal de Vilanova i la Geltrú hi ha el mosaic d’una entitat desapareguda. Així mateix, hi ha l’escut de la vila i un altre escut amb un lleó, envoltats dels ja més que familiars relleus ceràmics.

Detall de l'escut de la decoració ceràmica a Vilanova i la Geltrú.
Rambla Principal, 39. Vilanova i la Geltrú.

Aquest és l’únic cas que he trobat amb la signatura del ceramista: Llorente. Gràcies a la la informació facilitada per Kusi Colonna-Preti de la pàgina El mosaic del meu barri, he pogut saber que es tracta de Pedro Llorente Brieva, un empresari de Soria afincat a Cubelles i autor entre altres, d’un mural per a la central tèrmica de Foix i un gran monument al municipi de Torrevella (Alacant).

A continuació, damunt la signatura hi ha les inicials R+OP que, també gràcies a la pàgina El mosaic del meu barri, ara sabem que corresponen a l’empresa Relieves + Ordenaciones Pétreas.

Mural ceràmic de Llorente a Vilanova i la Geltrú.
Rambla Principal, 39. Vilanova i la Geltrú.

Més mostres

Per altra banda, al carrer Casp de Barcelona, hi ha una entrada d’aparcament també amb un mosaic ceràmic de la mateixa mà.

Mosaics dels anys setanta al carrer Casp de Barcelona.
Carrer Casp 122. Barcelona.

En aquesta ocasió apareix la signatura de la constructora: Construcciones Calatayud. Barcelona. Atenció a les S capgirades. Així mateix, hi ha dues enigmàtiques inicials: E.C.

Rajola amb la inscripció de l'empresa constructora, al carrer Casp de Barcelona.
Carrer Casp 122. Barcelona.

Seguidament, al mateix carrer, un alt edifici es troba totalment recobert de mosaic ceràmic, però amb un disseny molt més regular i repetitiu.

Mosaics dels anys setanta al carrer Casp de Barcelona.
Carrer Casp 51. Barcelona.

Per acabar, algunes estacions del Metro de Barcelona encara conserven part de la decoració original amb mosaics dels anys setanta que, sense cap mena de dubte, han sortit de les mateixes mans que tots els que hem vist fins ara.

Mosaics dels anys setanta a l'estació del metro Catalunya de Barcelona.
Estació del Metro Catalunya. Barcelona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa amb la localització dels plafons.

Saber més

Murals similars

Altres ceramistes

10 comentaris

  1. Es tracta de l’escultor Pedro Llorente Brieva de Cubelles!
    Encara no se quina era la seva relació amb Relieves y Ordenaciones Pétreas.
    És l’autor d’un mural per a la central térmica de Foix, una escultura a Cubelles i sembla que també l’escut de l’Ajuntament de Cubelles.
    Seguim!

    • No et pots imaginar la gran alegria que m’acabes de donar. He vist que aquest escultor va fer també un descomunal monument a Torrevieja i la gamma cromàtica coincideix amb la dels mosaics.
      En qualsevol cas, resoldre aquest enigma que em porta de cap durant dos anys, deu ser comparable a quan Arquimedes va cridar Eureka en descobrir el seu teorema. Moltíssimes gràcies per compartir aquesta informació. Quan hàgim passat la quarantena vírica hem de fer una trobada per celebrar-ho!

  2. Sí, Lorente podria ser l’artista creador d’aquests models o bé l’artista que va realitzar l’escut d’aquest plafó de Vilanova i la Geltrú. En tot cas, no l’he vist en cap mural registrat al Mosaic del meu barri. Seguirem buscant!

    • Quan vaig preguntar directament a l’aeroport de Santander per l’autor dels murals, també em van dir que els constava el nom de Lorente. Per molt que s’amagui, el trobarem! 😀

  3. Hola Rondaller, sembla que hagi trobat abans que tu 😉
    L’autor d’aquests murals és l’empresa ROP o bé Relieves + Ordenaciones Pétreas. La biblioteca del Museu Nacional d’Art de Catalunya conserva un àlbum de l’empresa amb diverses obres. No he aconseguit però saber qui és l’artista que dissenya aquests motius.
    Efectivament, d’aquests murals n’hi ha molts a Barcelona, un dels més famosos -a part el del Palau de la Metal·lúrgia- és el de la facultat de Química de la Universitat de Barcelona. Per cert, han estat restaurats recentment pels estudiants en conservació-restauració de la Facultat de Belles Arts de la UB.
    Hem actualitzat les fitxes del Mosaic del meu barri enllaçant-ho amb les teves entrades del bloc. Sens dubtes, les teves fotos són excel·lents! Enhorabona per la feina!!

    • Hola Kusi!
      Què bé tenir més pistes! Moltes gràcies per compartir-ho! M’apunto com a pendent anar a veure els murals de la facultat de Química. Segur que un dia aconseguirem saber qui era aquest enigmàtic Lorente 😉

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).