Anonimat artístic 2

Anonimat artístic 2

Segon recull de mosaics dels anys setanta.

Primeres pistes

En primer lloc, al primer article ja vaig parlar d’un peculiar estil de mosaics que durant la febre especulativa del segle XX, es van col·locar a façanes d’edificis, estacions de metro i aeroports, entre altres. Però desconeixia l’autor que els va crear i l’empresa que els va produir.

Mural ceràmic de Llorente a Vilanova i la Geltrú.
Rambla Principal, 39. Vilanova i la Geltrú.

En aquesta ocasió puc dir que m’he acostat una mica més a resoldre aquestes qüestions. Per exemple, fent cantonada a la rambla Principal de Vilanova i la Geltrú hi ha el mosaic d’una entitat desapareguda. Així mateix, hi ha l’escut de la vila i un altre escut amb un lleó, envoltats dels ja més que familiars relleus ceràmics.

Detall de l'escut de la decoració ceràmica a Vilanova i la Geltrú.
Rambla Principal, 39. Vilanova i la Geltrú.

Aquest és l’únic cas que he trobat amb la signatura del ceramista: Llorente.

Gràcies a la la informació facilitada per Kusi Colonna-Preti de la pàgina El mosaic del meu barri, he pogut saber que es tracta de Pedro Llorente Brieva, un escultor de Cubelles, autor entre altres, d’un mural per a la central tèrmica de Foix i un gran monument al municipi de Torrevella (Alacant).

A continuació, damunt la signatura hi ha les inicials R+OP que, també gràcies a Colonna-Pretti, ara sabem que corresponen a l’empresa Relieves + Ordenaciones Pétreas.

Mural ceràmic de Llorente a Vilanova i la Geltrú.
Rambla Principal, 39. Vilanova i la Geltrú.

Més mostres

Per altra banda, al carrer Casp de Barcelona, hi ha una entrada d’aparcament també amb un mosaic ceràmic de la mateixa mà.

Mosaics dels anys setanta al carrer Casp de Barcelona.
Carrer Casp 122. Barcelona.

En aquesta ocasió apareix la signatura de la constructora: Construcciones Calatayud. Barcelona. Atenció a les S capgirades. Així mateix, hi ha dues enigmàtiques inicials: E.C.

Rajola amb la inscripció de l'empresa constructora, al carrer Casp de Barcelona.
Carrer Casp 122. Barcelona.

Seguidament, al mateix carrer, un alt edifici es troba totalment recobert de mosaic ceràmic, però amb un disseny molt més regular i repetitiu.

Mosaics dels anys setanta al carrer Casp de Barcelona.
Carrer Casp 51. Barcelona.

Per acabar, algunes estacions del Metro de Barcelona encara conserven part de la decoració original amb mosaics dels anys setanta que, sense cap mena de dubte, han sortit de les mateixes mans que tots els que hem vist fins ara.

Mosaics dels anys setanta a l'estació del metro Catalunya de Barcelona.
Estació del Metro Catalunya. Barcelona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa amb la localització dels plafons.

Saber més

Murals similars

Altres ceramistes