Com peix fora de l’aigua

El monument a Narcís Monturiol a Barcelona.

Mig cert, mig llegenda, diuen que uns tres segles abans de la nostra era, Alexandre el Gran ja es va submergir sota l’aigua amb una campana de vidre.

No obstant això, fins al segle XVI no hi ha dades dels primers artefactes submarins moguts per rems. El 1775, els nord-americans van projectar un petit submarí que només admetia un tripulant, amb la intenció d’enfonsar els vaixells anglesos.

Detall del monument a Narcís Monturiol a Barcelona, realitzat el 1963 per Subirachs.

No acabaria mai d’enumerar els diversos enginys que anglesos, americans i francesos van crear amb més o menys èxit. Fins que el 1859, el figuerenc Narcís Monturiol va llençar al port de Barcelona el seu prototip que presentava la capacitat de propulsió amb motor i de disposar de producció autònoma d’oxigen.

Però malgrat l’èxit obtingut, l’estat no va mostrar gens d’interès i Monturiol va acabar per vendre els prototips com a ferralla, morint mig oblidat.

La glòria se l’enduria Isaac Peral amb un model més pensat per a la guerra, però que finalment l’armada tampoc va finançar. A partir d’aquí, cada nació perfeccionaria el seu propi artefacte fins a arribar al submarí atòmic.

Aquarel·la del monument a Narcís Monturiol a Barcelona, realitzat el 1963 per Subirachs.

La nau amb cos de peix

A la confluència de l’avinguda Diagonal amb el carrer Provença, hi ha un monument que recorda al creador de l’Ictíneo. Monturiol va batejar els seus prototips amb aquest nom, que ve a significar nau amb forma de peix.

El monument realitzat el 1963 per Josep Maria Subirachs, reprodueix l’Ictíneo amb molt de detall, lluny de la mar on va navegar, encastat en una estructura de formigó.

Nascut a Barcelona el 1927, Subirachs va treballar amb importants artistes. La seva obra, farcida d’iconografia inspirada en el món clàssic, es caracteritza per l’abstracció i per l’ús de materials molt variats, com ciment, fusta, pedra o coure. Més endavant experimentà amb una nova figuració, incorporant elements realistes.

Barcelona és plena de creacions seves, però segurament et sonarà més per la seva intervenció a la façana de la Passió del temple de la Sagrada Família.

Recomano mirar de prop el monument, tant per veure el grau de detall del submarí com per observar les variades textures del monòlit de ciment: petxines, claus, fusta, ferralla, elements tipogràfics… Fins i tot una traca xinesa! 

Detall del monument a Narcís Monturiol a Barcelona, realitzat el 1963 per Subirachs.

Geni pluridisciplinari

El monument només recorda la faceta com a inventor del submarí, obviant moltes altres que caldria tenir presents.

En Narcís va néixer a Figueres el 1819. Malgrat que els seus pares volien que fes carrera eclesiàstica, el xicot va decidir estudiar medicina, que va abandonar per estudiar lleis. Molt influenciat per utopies comunistes, va fundar una impremta amb què divulgar aquests ideals. Després es va fer republicà i va ser redactor d’un diari del partit.

Un dia, mentre pintava a Cadaqués, es va adonar de la perillosa tasca dels recol·lectors de corall. Aquesta va ser la guspira que el va fer barrinar una embarcació que els ajudés. Va fundar una societat amb uns amics per dur a terme el projecte de l’Ictíneo. Va abandonar tota esperança després del rebuig que va obtenir la tercera prova submarina.

Dedicatòria a l’Inventor de l’Ictíneo, primer submarí que va navegar submergit al port d'aquesta ciutat.

Però l’home no es va desanimar i va seguir treballant en invents com un funicular, un aparell per a fer còpies de documents o una màquina per a fer cigarros entre molts altres.

Quan tenia cinquanta-quatre anys, es va proclamar la Primera República i ell a Madrid que va anar com a diputat de les Corts. Un any després, amb la restauració borbònica, es va quedar sense el càrrec i va tornar a Barcelona on encara va tenir esma per pensar un projecte per dur l’aigua del Ter a Barcelona i un procediment per conservar la carn.

Però, amb tot el que va fer i ser aquest geni, el monument a Narcís Monturiol a Barcelona només el recorda pel submarí.

Detall del monument a Narcís Monturiol a Barcelona, realitzat el 1963 per Subirachs.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: avinguda Diagonal, 394. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).