El llobater endimoniat

Això passava a principis del segle XVII. Per començar, aclarir que Pere Torrent residia al lloc de Les Encies a Les Planes d’Hostoles (Garrotxa). Un dia, vés a saber per què, el sabater es negà a posar-li soles a les sabates.

En Pere, que era conegut pel seu mal temperament, li digué que un llop el duria a l’altre barri. La cosa no hauria passat d’aquí si l’amenaça no s’hagués acomplit tal qual.

Llinda amb una inscripció a Les Encies

Tanmateix, diuen que poc abans havia intimidat un altre veí per haver-li mort un llop del seu ramat. Sembla que el llop havia matat diversos caps de bestiar.

En un temps en què l’església governava per la por i la ignorància, no va fer falta res més per acusar-lo de bruixot. A continuació, els inquisidors no van parar fins a obtenir la confessió que buscaven i executar-lo.

Picaporta amb forma de ma.

Més que anècdotes

A part d’aquesta anècdota, l’indret té més història de la que sembla, ja que s’han trobat restes de fa 7.000 anys, que aviat són dits. Els romans també hi van fer estada, ja que va aparèixer un conjunt de dotze dracmes de finals del segle III aC.

Així mateix, he llegit que aquí nasqué Josep de Vilamala, el darrer president de la Diputació del General -actualment Generalitat-, abans que aquesta institució fos abolida pel Decret de Nova Planta de 1716.

Aquarel·la amb una panoràmica de nucli de Les Encies, a la Garrotxa.
Panoràmica de Les Encies.

Actualment, passejant pel minúscul indret de Les Encies a Les Planes d’Hostoles, costa de creure en aquestes històries. Els fets van passar anys abans que l’antiga església de Santa Maria fos completament reformada en estil barroc, afegint el porxo, el campanar i noves edificacions adossades que han esborrat la seva fesomia original.

Les Encies a Les Planes d'Hostoles, Garrotxa. Fanal
El fanal de l’església.

Esquerdes divines

Hi ha qui assegura que el nom Encies podria derivar d’un mot llatí que significa tall o incisió. Segons s’explica, al segle XIII, un cop van fer fóra els musulmans, aparegué la imatge de la Verge dins una esquerda de l’església. Per afegir més emotivitat, diuen també que en aquest punt sorgí una font d’aigües miraculoses.

Pilar del porxo de l'església de Santa Maria de Les Encies, amb el nom Janer inscrit.
En Janer al pilar de l’església.

Una característica de les esglésies dels voltants, és la presència d’un porxo amb bancs de pedra davant l’entrada. Aquests espais podien tenir funcions polivalents, ja que tant s’hi podia reunir la comunitat per tractar diversos temes, com perquè s’hi estigués la feligresia en cas de mal temps. Fins i tot servia d’aixopluc pels ramats de bestiar.

A més, quan dins l’església ja no hi havia lloc o bé estava prohibit, als porxos s’hi enterraven persones de certa categoria, com capellans o senyors dels masos.

Llosa sepulcral al paviment de l'església de Santa Maria.
Enterrat sota el porxo.

Protecció màgica

Finalment, les edificacions properes al temple conserven algunes llindes gravades on, a més de la data i el nom del propietari, mostren símbols cristians, com la creu i les inicials IHS -Jesucrist-. Aquests símbols, col·locats a les portes i finestres, servien per protegir les llars i allunyar bruixes i esperits malignes.

Les Encies a Les Planes d'Hostoles, Garrotxa. Llinda amb una inscripció del segle XVIII.

Per acabar, els triangles sota els ràfecs de la teulada, també eren un poderós amulet. Es coneixen com a dents de llop. De fet qualsevol forma punxeguda era temuda pels éssers malignes.

Les Encies a Les Planes d'Hostoles, Garrotxa. Ràfec amb teules decorades.
Ràfec protector.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).