Garrtoxa, Mare de Déu del Mont, santuari

Jo al cel pujar voldria

El santuari de la Mare de Déu del Mont.

Coves i muntanyes sempre han estat considerats llocs màgics. Les coves perquè remeten a la gestació de la vida. Les muntanyes, perquè són els punts més propers a la divinitat.

Porta del santuari de la Mare de Déu del Mont, a la Garrotxa.

Per aquest motiu trobem molts santuaris de diverses religions a llocs elevats, considerats sants.

Panoràmica des de la reixa del santuari de la Mare de Déu del Mont, a la Garrotxa.

La vall del cel

Avui ens acostem al santuari de la Mare de Déu del Mont, amb unes vistes tan espectaculars, que no sabem si mirar al cel o a la vall. El lloc és principalment venerat pels habitants de l’Empordà.

Paviment de l'interior del santuari de la Mare de Déu del Mont, a la Garrotxa.

El segle XIV va ser especialment dur amb les inacabables epidèmies de pesta. La gent pujava a pregar la Mare de Déu que aviat es va fer famosa pels miracles obrats.

Com moltes verges d’aquesta època, la imatge la va trobar un pastor. És el que se’n diu ‘marededéus trobades’, imatges amagades abans de la invasió musulmana i posteriorment suposadament retrobades per persones humils, gràcies a fets inusuals.

Reixa a l'interior del santuari de la Mare de Déu del Mont, a la Garrotxa.

Negocis entre rivals


Tot i que antigament l’accés a peu era ben complicat, l’afluència de pelegrins va ser tan gran que provocà un plet entre l’abat i el bisbe de Girona, senyor del monestir. Finalment arribaren a un acord ‘comercial’ que compensava les dues parts.

Fotografies personal penjades a la paret de l'habitació dels exvots. Santuari de la Mare de Déu del Mont, a la Garrotxa.

No obstant això, els terratrèmols del segle XV i les guerres, que sempre hi ha hagut, van causar danys a l’edifici que una vegada i una altra va haver de ser refet. Les arcades que hi ha al davant havien estat uns porxos amb fogons utilitzats pels romeus i excursionistes. Un dia de fort vent, s’hi calà foc i només va quedar l’estructura de pedra.

Arcades dels antics porxos davant del santuari de la Mare de Déu del Mont, a la Garrotxa.

El pas del poeta

Recorrent cims amb la sotana, una maleta i un paraigua, Verdaguer va compondre un munt de versos dedicats a la natura. Volent contemplar el Canigó des de llevant, el 1884 el poeta arribà a aquest santuari, on passà tot l’estiu escrivint, gaudint del silenci i del paisatge. Alguns textos els va dedicar a la Verge del Mont, d’on he extret el títol d’aquest article.

Petit prestatge a la paret, amb devocionals.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop