Terra d’óssos (3)

Tercera passejada per Osor.

Tornem pel carrer de França i seguim admirant diversos habitatges, com el de Ca la Beya -o Ca la Vella-.

El segle XV va marcar un abans i un després, com a la majoria de poblacions de la zona. Els importants terratrèmols van convertir la vila en un munt de runa. Per aquest motiu trobem nombroses llindes dels segles posteriors al sisme, quan es van refer els habitatges.

Llinda gravada a Ca la Beya. Tercera passejada per Osor, La Selva.

La font

Xino-xano per aquest tranquil carrer arribem a la font de Ca n’Aubreda, estrany cognom que en realitat deriva d’Albereda, l’antic propietari, ja esmentat al segle XVIII. Parlant d’aquesta font, un poema diu -literalment- que “La de can Aubreda és molt bona / si no regan gaire estona”.

Font de Ca n'Aubreda. Osor, La Selva,

Una inscripció ens indica que el 1869 la font va ser arranjada. Suposo que en un rampell de poca humilitat, el batlle va voler deixar constància del seu nom per a la posteritat.

Pedra gravada amb la data d'inauguració de la Font de Ca n'Aubreda.

Abans, que no es malbaratava res, l’aigua sobrant anava a parar al safareig públic, situat, uns metres més avall. Cal travessar el carrer i baixar unes escales per veure’l. En realitat, la major part de l’aigua procedia del rec que passava just per aquí.

Antic safareig públic. Tercera passejada per Osor, La Selva.

Aprofitem per contemplar l’encisador quadre que formen les cases, el pont i el riu.

La riera i el Pont Vell d'Osor, La Selva,

L’escola

Tornem a pujar al carrer i anem fins al final, on trobem l’Escola de la Vall, popularment coneguda com ‘Els Estudis’. En aquest edifici construït el 1936 hi havia tres grans aules separades, una de nenes, una altra de nens i la tercera per als més petits.

Sembla que el projecte el va realitzar Isidre Bosch. Afinant molt la vista, encara es pot veure la seva signatura a la façana, sota capes de pintura. Nascut a finals del segle XIX al minúscul lloc de Vilanna, al Gironès, aquest arquitecte va passar del modernisme al racionalisme, dos estils ben contraposats.

Escola de la Vall. Tercera passejada per Osor, La Selva.

Trencant totalment amb el passat, els arquitectes racionalistes fugiren de la decoració, donant més importància a la funcionalitat, com la il·luminació, la salubritat i la ventilació. Observeu que, tant el pati com l’edifici de formes ben geomètriques i simples, estan orientats cap a l’est, d’on ve la llum.

Els anys trenta, amb la Segona República, la Generalitat de Catalunya va engegar un moviment per millorar les condicions de l’ensenyament primari. Es formaren mestres i es construïren escoles projectades per arquitectes ‘racionalistes’.

Tercera passejada per Osor, La Selva. Detall de la tanca de l'escola.

Ara només cal creuar el pont del passeig del Borrell i ja serem al punt d’inici, finalitzant aquesta tercera passejada per Osor.

Hi ha més coses a veure? I tant que sí! Això només és un petit tast perquè us animeu a descobrir aquest pintoresc indret.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).