De pont a pont

Passejada per Sant Joan de les Abadesses.

Al segle IX, després de fer fóra els sarraïns, les comarques catalanes quedaren més buides que la cartera a fi de mes. Per aquest motiu, Guifré el Pelós va engegar la tasca de repoblar el territori. Una manera de fer-ho va ser edificant esglésies aquí i allà, al voltant de les quals s’anaren creant nuclis habitats.

El monestir de Sant Joan de les Abadesses, al Ripollès, va ser fundat per aquest motiu. La població anava creixent i al segle XIII es va fer necessària la construcció d’una nova vila emmurallada, coneguda actualment per Vila Vella.

Absis del monestir de Sant Joan de les Abadesses, Ripollès,

Doncs bé, avui farem una passejada per l’exterior, resseguint el que queda d’aquesta antiga defensa i obtenint una vista inèdita de la vila medieval. Per això, ves fins a la plaça de l’Abadessa Emma, que era filla de Guifré el Pelós i va ser la primera abadessa del monestir.

Plaça de l'Abadessa Emma. Sant Joan de les Abadesses. Ripollès.

La riera d’Arçamala

Baixa per unes escales on hi ha les marques vermelles i blanques de la GR que passa per aquí. A baix trobaràs la riera d’Arçamala i al fons veuràs el Molí Petit, antic molí fariner, actualment convertit en ecomuseu.

Riera d'Arçamala i el Molí Petit.

Travessa la riera per una passera formada per rocs embolicats amb una xarxa de ferro. Des d’aquí ja pots adonar que aquest era un lloc ben defensat, tot i que no queda gaire de l’antiga muralla.

Torna a creuar la riera i veuràs el pont de la Plana, construït durant la Guerra Civil per comunicar la vila amb les defenses situades als afores de la població. Entre d’altres, s’utilitzaren les pedres de la capella d’infermeria del monestir, que ja estava mig enrunada.

Pont de la Plana. Sant Joan de les Abadesses. Ripollès.

Rentar la roba

Passa sota el pont i a continuació travessa la riera. És un punt complicat, ja que sembla que la passera se la va endur algun aiguat. Hi ha unes pedres que es belluguen i rellisquen, però que amb molt de compte, et permeten passar a l’altra costat.

Aquí veuràs l’antic safareig. Com a la majoria de poblacions, la creació de rentadors públics al segle XIX, a més de guanyar en comoditat i aixopluc, va permetre no dependre del cabal d’aigua del riu.

Safareig de Sant Joan de les Abadesses. Ripollès.

Creua novament la riera. Veuràs un tram conservat de muralla, que després et recomano visitar. Més avall, hi ha un jardí allargat amb escultures figuratives, fetes per l’artista local Francesc Fajula. També és autor de diverses escultures per al temple de la Sagrada Família de Barcelona.

Escultura al jardí de l'artista Francesc Fajula. Sant Joan de les Abadesses. Ripollès.

El Ter

Passa un pont pocs metres abans de la desembocadura de la riera i observa la fèrtil terra dels voltants que és plena de petits horts ben cuidats.

A continuació, un altre pont et situa a la llera del riu Ter. Respecte a l’origen del mot Ter, hi ha qui diu que prové de l’iber i vindria a significar important o gran. També hi ha qui assegura que és preromà i expressaria la idea d’aigua o corrent. Com sempre dic, cadascú triï la que més li agradi. Per aquestes terres encara es recorden els grans aiguats del 1940, que van provocar el desbordament del riu i nombroses morts i destrosses.

ànec a la riera d'Arçamala.

Des d’aquest punt tens una bona perspectiva del Pont Nou. Va ser projectat el 1914 pels enginyers Rafael Coderch i Federico Moreno. Coderch, a més era polític, arribant a diputat pel districte de Figueres. Observaràs que l’arcada principal no té res a veure amb la resta del pont. Durant la guerra civil el pont va ser dinamitat i aquesta arcada va ser refeta poc després.

Pont Nou de Sant Joan de les Abadesses. Ripollès.

El Pont Vell

Passa per sota per veure millor el Pont Vell, que també va patir la seva part. Construït al segle XII més o menys al mateix temps que el monestir. Els terratrèmols que van tenir lloc tres segles més tard el va deixar ben malmès i es va reedificar en estil gòtic. Com l’anterior pont que has vist, al final de la guerra civil també va ser dinamitat i així va quedar fins que el 1976 es va reconstruir fidelment.

Pon Vell de Sant Joan de les Abadesses, Ripollès,


Ara només et queda passar entre els hortets fins a trobar la pujada que et durà fins a dalt del Pont Vell. A continuació, si encara no ho has fet, cal que passegis tranquil·lament per la vila per descobrir els seus mil racons plens d’història.

Arcades de la Plaça Major de Sant Joan de les Abadesses. Ripollès.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure a Wikiloc

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).