Aquarel·la amb una panoràmica de la masia de Can Bell.

Caminant sota el verd

Excursió per Collserola, dins el terme de Sant Cugat del Vallès.

Tan a prop i tan desconeguda, la serralada de Collserola és per no acabar-la mai. Avui ens acostem a la banda que dóna al Vallès Occidental, un territori verge a tocar de Sant Cugat del Vallès, que no ha caigut en mans de l’especulació.

La ruta inclou un parell de bones pujades i una baixada una mica dificultosa. Però us semblarà que tota l’estona passeu dins un túnel verd.

Excursió per Collserola a Sant Cugat del Vallès, Vallès Occidental. Fulles.

La Torre Negra

Quan la carretera de La Rabassada acaba de marejar amb les seves corbes i entra al municipi, trobem l’inici de la rambla de Can Bell. Ni per un moment penseu en cap rambla coneguda. És una pista sense asfaltar amb quatre xalets de principis del segle XX. Aquest carrer es va obrir el 1905 per iniciativa del propietari de la Torre Negra, masia fortificada que es troba molt a prop.

Excursió per Collserola a Sant Cugat del Vallès, Vallès Occidental, Collserola. Flor silvestre.

Després de 400 metres, aparqueu al costat de la darrera torre, al punt on hi ha una cruïlla de pistes i un plafó informatiu.

Excursió per Collserola a Sant Cugat del Vallès, Vallès Occidental, Collserola. Camí entre el bosc.

Baixeu pel camí més ample a la dreta. Després d’un giravolt, l’abandonem i seguim per un camí a la nostra dreta. En una cruïlla, un pal informatiu ens indica diversos itineraris. Nosaltres seguim recte, direcció a Can Bell. La forta baixada que veieu a l’esquerra la farem de tornada.

Finestra de Can Bell a Sant Cugat del Vallès, Vallès Occidental, Collserola

Can Bell

El camí d’aquesta excursió per Collserola baixa suaument i es fa més estret. Després d’uns 300 metres, s’incorpora a una pista que passa per davant de Can Bell.

Aquesta important masia documentada al segle XII, vivia dels nombrosos camps de conreu, de la fusta del bosc i de les diverses hortes que posseïa.

Aquarel·la amb una panoràmica de la masia de Can Bell.
Can Bell.

Passem entre la casa i els camps de conreu i, quan el camí principal puja cap al mas, nosaltres seguim recte per un camí barrat al pas de vehicles. Si fa poc que ha plogut, un bon tros de l’itinerari estarà enfangat.

Anem seguint recte i aviat escoltarem la remor del torrent de Can Gordi, si és que baixa aigua, clar.

Trobarem una cruïlla però nosaltres seguim pel camí de la dreta, on hi ha una fita que indica “Itinerari de natura”.

Molsa.

La pujada

Més endavant creuem el torrent, seguim pel camí que puja per l’esquerra i seguidament, cap a la dreta. La pujada és llarga i el camí estret, així que preneu-la amb calma.

Un cop s’acaba la pujada, enllacem amb un altre camí i el seguim cap a l’esquerra en baixada. Dos-cents metres més endavant, en una nova cruïlla veiem una fita d'”Itinerari de natura”, que ignorem i seguim recte.

Aviat el camí es converteix en un estretíssim corriol que baixa ràpidament per un reguerot empedrat i de mal caminar. És el tram més delicat de la ruta, així que aneu amb molt de compte, especialment si ha plogut.

Arribareu a un camí més ample i senyalitzat, que seguim a l’esquerra. Després de creuar novament el torrent, ve la darrera pujada que ens durà al lloc d’inici.

Flors silvestres.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure a Wikiloc

Distància: 3,8 km d’itinerari circular

Dificultat: moderada. Hi ha una pujada una mica feixuga i una baixada complicada

Saber més

Què veure a prop