Rotary Club, Mataró, Maresme, monument

Filantropia en rotació

El monument al Rotary Club de Mataró.

Segurament haureu vist en diverses poblacions un monument amb un engranatge i la inscripció Rotary International.

Els podem trobar a molts altres països i, generalment, amb un gust estètic bastant qüestionable.

El monument al Rotary Club de Mataró es troba als jardins de Rovira-Brull i sortosament és discret. És un indret molt proper de l’hotel on aquest selecte club celebra les seves reunions.

Cal llegir primer la història d’aquesta organització a la pàgina institucional, però ja us dic que, tot i això, segueixo sense entendre clarament les seves directrius.

Competència, no gràcies

El 1905, un advocat de Chicago va formar un cercle d’empresaris que ‘propiciés l’intercanvi d’idees i la germanor’. És a dir, ajuntar amistat i negocis per aconseguir més amistats i més negocis. El nom Rotary indica el costum que tenien els primers socis de reunir-se rotativament a l’oficina de cada un.

Aviat es fundaren clubs a altres països. Els nous membres, que fins fa uns anys, només podien ser homes, únicament poden accedir si són convidats pels socis actuals i si tenen una activitat diferent de les ja representades.

Monument al Rotary Club de Mataró. Maresme.

A Barcelona sembla que el Rotary Club va arribar el 1920. A grans trets i pel que m’ha semblat deduir, a base de dinars en selectes hotels, col·laboren en programes solidaris i altruistes, com la vacunació contra la pòlio o la concessió de beques educatives.

Sospitosament, dos anys després d’escriure aquest article, he vist que totes les pàgines que el club té a Barcelona han eliminat la resenya històrica. Casualitat?

Altruisme, sí; però amb nivell.

Una de les consignes d’aquest club elitista, era no presumir de les seves obres altruistes, cosa que sembla que no ho tenen molt per la mà a la vista dels recordatoris que hi ha arreu.

La part fosca no està clara

Aquesta, suposadament filantròpica, associació, ha tingut alguns membres que no sé jo si li donen el prestigi que sembla que volen tenir: Pinochet, Margaret Thatcher o Hassan II del Marroc en són algunes perles.

L’església catòlica malfia del club i llença incendiàries acusacions contra aquesta organització que, assegura, fa olor de maçó pel seu codi moral.

La polèmica està servida. Però no deixa de ser curiós que quan preguntes, a la gent només li sona el nom pels ral·lis de cotxes antics.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça Laietana, Mataró 

Saber més

Què veure a prop