Capella Sant Crist, Mataró, Maresme

Bon viatge

La capella del Sant Crist de Mataró (Maresme) la trobem venint de Barcelona, pocs metres abans d’arribar a la plaça Laietana. Aquest petit oratori sembla haver-les passat de tots colors.

Capella del Sant Crist de Mataró. Inscripció de la destrucció de 1936.

Batejar els anys

Segons consta a la inscripció de la porta, la capelleta va ser destruïda el 1936, degut al conflicte bèl·lic i restaurada tres anys més tard. Cal observar les dues lletres al costat de l’any 1939: AV. Vol dir “Año de la Victoria”.

Capella del Sant Crist de Mataró. Inscripció de la restauració de 1939.

En realitat el 1939 era el “IV año triunfal”. El 1936 el comptaven com el primer. Però l’abril del 39 va ser quan finalment van donar per guanyada la reconquesta i va rebre tan pompós títol.

Aquest costum d’assignar eslògans propagandístics als anys, podria haver estat copiat de Mussolini, qui va designar els anys posteriors a 1922 amb números romans.

Crismó a la façana de la capella del Sant Crist de Mataró. Maresme.

Salvada pel pèls

Però aquí no acaba tot. Quan els anys seixanta del segle XX es construí l’autopista A-19 (actualment C-31), la capella del Sant Crist de Mataró era al mig del traçat viari. Sortosament la van reconstruir en aquest lloc i encara hi ha qui hi deixa el seu record floral.

Antigament era costum col·locar aquestes capelles o oratoris a la sortida de les poblacions. Abans de continuar, els caminants feien una breu aturada per encomanar-se al sant i garantir així, un bon viatge.

Flors col·locades a la porta de l'oratori.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop