Bon viatge

La capella del Sant Crist de Mataró (Maresme) la trobem venint de Barcelona, pocs metres abans d’arribar a la plaça Laietana. Aquest petit oratori sembla haver-les passat de tots colors.

Capella del Sant Crist de Mataró. Inscripció de la destrucció de 1936.

Batejar els anys

Segons consta a la inscripció de la porta, la capelleta va ser destruïda el 1936, degut al conflicte bèl·lic i restaurada tres anys més tard. Cal observar les dues lletres al costat de l’any 1939: AV. Vol dir “Año de la Victoria”.

Capella del Sant Crist de Mataró. Inscripció de la restauració de 1939.

En realitat el 1939 era el “IV año triunfal”. El 1936 el comptaven com el primer. Però l’abril del 39 va ser quan finalment van donar per guanyada la reconquesta i va rebre tan pompós títol.

Aquest costum d’assignar eslògans propagandístics als anys, podria haver estat copiat de Mussolini, qui va designar els anys posteriors a 1922 amb números romans.

Crismó a la façana de la capella del Sant Crist de Mataró. Maresme.

Salvada pel pèls

Però aquí no acaba tot. Quan els anys seixanta del segle XX es construí l’autopista A-19 (actualment C-31), la capella del Sant Crist de Mataró era al mig del traçat viari. Sortosament la van reconstruir en aquest lloc i encara hi ha qui hi deixa el seu record floral.

Antigament era costum col·locar aquestes capelles o oratoris a la sortida de les poblacions. Abans de continuar, els caminants feien una breu aturada per encomanar-se al sant i garantir així, un bon viatge.

Flors col·locades a la porta de l'oratori.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).