Apuntant als orígens

Amb uns pits que podrien passar pels obusos que disparava aquell famós robot de dibuixos animats, l’escultura Laia l’Arquera ha passat a formar part dels símbols més característics de Mataró (Maresme).

Inaugurada el 1998, aquesta gegantina figura va ser projectada per l’artista Josep Maria Rovira-Brull, fill adoptiu de la ciutat.

Segons l’autor, recorda les cultures prehistòriques, la fèrtil deessa Terra que pot ser terrible quan se sent agredida. L’arc que branda és un referent d’Artemisa, la divinitat grega de la caça i de la fertilitat.

Per desig de l’artista, la figura mira cap a la muntanya de Burriac, on hi havia el poblat ibèric que va esdevenir Ilturo -amb t-, la capital del territori laietà. A continuació, amb el pas dels segles, es fundaria la ciutat romana d’Iluro -sense t-, l’actual Mataró. La plaça duu l’idoni nom de Porta Laietana.

L’escultura sembla inspirada en les pintures rupestres trobades a les coves del Cogul (Garrigues), un testimoni de la presència dels ibers, ara fa més de sis mil anys. Tanmateix, no oblidem que els laietans foren un poble iber, que habitava a l’actual Maresme.

Escultura Laia l'Arquera a Mataró. Maresme. Obra de Rovira-Brull.

Artista total

Nascut a Barcelona el 1926, Rovira-Brull s’establí a Mataró on va tenir una activa vida creativa. Va ser un artista polifacètic que va tenir bona mà pel disseny gràfic, l’escultura i la il·lustració, camp on expressà la seva crítica social.

Ja en plena maduresa és quan crea aquesta escultura tan simbòlica amb el nom de Laia l’Arquera.

Tot i això, un dels temes més recurrents en la seva obra és el tren, que va representar en diverses ocasions, tant en pintura com en escultura.

Aquarel·la de l'escultura Laia Arquera de Rovira-Brull.
Laia Arquera.

Homenatge verd

Per acabar, davant la plaça, dins el triangle format pel carrer de la Bobinadora (inici de la C-31) i la carretera de Barcelona (N-II) hi ha els jardins de Josep Maria Rovira-Brull. Es tracta d’un poc atractiu espai enjardinat, amb quatre palmeres i una pista de patinatge -skate, per entendre’ns-.

Molt a la vora, protegida per una muralla de ciment, es pot visitar Torre Llauder, vil·la romana del segle I aC que va aparèixer en enderrocar un mas del segle XVIII.

El parc s’endinsa entre les naus industrials, tot travessant carrers que porten el record del passat tèxtil de la ciutat, amb noms de diversos oficis -sempre femenins-: Bobinadora, Teixidora, Repuntadora o Remallaire.

Ens trobem dins l’extens barri de Pla d’en Boet, majoritàriament format per polígons industrials. Rep el nom de la masia que tenim davant nostre, edificada al segle XVII, molt reformada posteriorment i finalment recuperada i restaurada.

Finalment, la zona on hi ha el parc i l’escultura rep el nom de les Hortes del Camí Ral, que ja pots imaginar que era una zona fèrtil on al segle XIX hi havia grans extensions de vinya que la fil·loxera va esborrar. Al seu lloc s’inicià el conreu de patata que als anys seixanta del segle XX va donar pas a indústries.

Escultura Laia l'Arquera a Mataró. Maresme. Obra de Rovira-Brull.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça Laietana, Mataró

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).