Visca!

Els ‘víctor’ de les Torres de Quart de València.

En primer lloc, aquest mot que tant utilitzem a tort i a dret, és en realitat una forma arcaica de visqui, del verb viure. Com sia és la versió antiga de ‘sigui’ i llur vol dir ‘el seu’.

Avui anem a València i ens fixem amb les Torres de Quart. Construïdes al segle XV, eren un dels portals de la muralla medieval que envoltava la ciutat. El nom ve donat perquè aquest era el camí cap a Quart de Poblet.

La porta ha resistit fins i tot l’enderroc de les muralles i diverses guerres i revolucions. Els seus murs encara són testimoni dels impactes rebuts.

Torres de Quart, València, medieval
Torres de Quart. València.

Pintades a les parets

Les obres de restauració van posar al descobert diversos grafitis, probablement del segle XV i posteriors. Un d’ells és una inscripció amb lletres de color vermellós, que diu “D. Belda”.

Aquest cognom és, encara ara, relativament comú a València. Des del segle XIV, no són pocs els Belda que han ostentat càrrecs dins l’església. Un d’ells fins i tot va ser inquisidor. Aquí queda.

Torres de Quart, València, vítor, víctor, símbol, inscripció
Torres de Quart. València.

Damunt la D hi ha una esquematitzada mitra, barret que duen diversos alts càrrecs eclesials. Això ja ens està dient qui era aquest senyor.

A continuació, a un costat i a l’altre hi ha dues palmes que, en aquest cas, penso que hem de veure com a símbol d’honor més que no pas com a martiri.

També hi ha una V amb algun altre caràcter. Això és el que s’anomena ‘víctor‘ o ‘vítor‘.

Torres de Quart a València
Torres de Quart. València.

Simbolitzar la victòria que sigui

Allà pel segle IV dC, quan Constantí el Gran era emperador, s’explica una de les moltes llegendes que tenen com a finalitat l’expansió -com sigui- del cristianisme.

La nit abans d’una batalla, diu que l’emperador va veure al cel una creu amb la frase “In hoc signo vinces”, que vol dir, amb aquest signe venceràs. Dit i fet, va incorporar el símbol a l’escut d’armes del seu exèrcit. No cal que et digui que va guanyar la batalla. L’emblema rebé el nom de Víctor o Victoriós.

Vítor pintat a la façana del Palau del Lloctinent de Barcelona.
Palau del Lloctinent. Barcelona.

Als segles XVII i XVIII, com que el tema de patents encara no funcionava com ara, els estudiants de les universitats d’Alcalà d’Henares, Sevilla, Salamanca i també de Barcelona, es van fer seu aquest anagrama.

Víctor a l'Hospital de la Santa Creu
Hospital de la Santa Creu. Barcelona.

Quan aconseguien el títol de Doctor, pintaven a les parets de les universitats, el seu nom amb color vermell, acompanyat del ‘víctor’.

Grafit pintat a la portalada de l'església de la Pietat de Vic.
Església de la Pietat. Vic.

Nous temps, nous significats

Al segle XIX, quan només la universitat central de Madrid va tenir el monopoli de concedir aquesta titulació, les pintades van anar a menys.

Però el símbol va tenir una segona -mala- vida. Ja sabem que els dictadors són avesats a apropiar-se “per a la causa”, de qualsevol cosa que no sigui seva.

Víctor a la plaça Marcús
Plaça Marcús, 1. Barcelona.

Com has vist, el ‘víctor’ era un símbol llaminer, que va servir per exaltar el caràcter victoriós de les tropes guanyadores després de la Guerra Civil.

Així que cal anar amb compte quan el vegis, ja que no sempre representa el més evident.

paret de les Torres de Quart a València
Torres de Quart. València.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça de Santa Úrsula, València

Saber més

Articles sobre València

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).