Color fragmentat (3)

Color fragmentat (3)

En els dos articles anteriors hem fet un breu repàs a l’obra d’Armand Olivé-Milián, realitzada majorment al segle XX. En aquesta ocasió veurem les seves creacions més recents.

Armand Olivé ha tingut col·laboracions amb artistes com Josep Ministral, José Luís Navarro o Pau Macià, entre altres, de les quals hem vist alguna mostra.

Les que anem a veure ara, corresponen a reproduccions de pintures realitzades per Lluís Roura. L’estil inconfusible d’aquest artista nascut al Pla de l’Estany, l’ha fet mereixedor de nombrosos guardons, especialment per la seva acolorida visió de la plana empordanesa. Aquests mosaics són els que Olivé reconeix estar-ne més satisfet.

Miratge Empordanès.

Amb aquest títol, Lluís Roura va crear el 2001 un quadre que es convertiria en un monument tridimensional.

Figueres, Vilatenim, Alt Empordà, mosaic, Olivé-Milian, Lluís Roura

Poc abans d’arribar a Figueres -des de Roses-, s’aixeca una columna de 9 metres d’alçada, totalment recoberta amb mosaic. Destaca en primer pla un camp d’herba i flors i, en segon terme, un gran camp de roselles. A l’horitzó s’endevina el massís del Montgrí i la badia de Roses.

Cal observar de prop les formes de les peces i la seva col·locació, que aporten moviment al conjunt.

Figueres, Vilatenim, Alt Empordà, mosaic, Olivé-Milian, Lluís Roura

Columna Emporitana.

El 2003, Joan Antoni Samaranch inaugurava aquest monument situat a la rotonda d’entrada de l’Escala. Amb 13 metres d’alçada, el monòlit és un record del passat grec de la vila.

Armand Olivé-Milián, mosaic, Lluís Roura

Com és habitual en l’obra de Lluís Roura, els acolorits camps ocupen una bona part de l’espai. Pel seu damunt veiem el mar, la població de l’Escala i les ruïnes d’Empúries.

Encara que ens juguem la vida, és absolutament imprescindible creuar la transitada rotonda i acostar-nos, per observar de prop la mestria amb què estan col·locades les peces de ceràmica.

Armand Olivé-Milián, mosaic, Lluís Roura

El Pla de l’Estany.

A Mata, nucli pertanyent al municipi de Porqueres (Pla de l’Estany), ens dóna la benvinguda un mosaic circular, realitzat el 2005. Es tracta d’una bucòlica perspectiva que recull el paisatge de la zona, amb Banyoles i la badia de Roses a l’horitzó.

El mèrit no és només reproduir un quadre tan complex, sinó dotar-lo de personalitat pròpia amb la realització del trencadís i la forma de col·locar cada peça.

Mosaic, Porqueres, Pla de l'Estany, Armand Olivé, Lluís Roura, Mata

Les quatre estacions a La Selva.

El darrer que us presento, està situat al terme de Massanes (La Selva), a la rotonda que regula el trànsit provinent de la C-35 i d’entrada a l’AP-7. Només per pocs metres no pertany a Hostalric.

En aquesta ocasió, no es tracta d’un, sinó de quatre mosaics, realitzats el 2007 i col·locats al voltant d’un gran cub de ciment. Així doncs, tenim La Selva a la tardor, amb els característics colors d’aquesta estació en contrast amb les fosques muntanyes i el mar a l’horitzó.

Armand Olivé-Milián, mosaic, Massanes, Lluís Roura

A continuació tenim la Costa Brava a l’estiu, amb l’alegre vista de la platja de S’Abanell de Blanes, plena de banyistes.

Armand Olivé-Milián, mosaic, Massanes, Lluís Roura

Seguidament, tenim Massanes a la primavera, obra en la qual destaquen els verds i un florit primer pla.

Armand Olivé-Milián, mosaic, Massanes, Lluís Roura

Finalment, tenim una majestuosa vista del Montseny a l’hivern, on predominen les tonalitats blaves.

El monument embelleix el que seria una poc atractiva cruïlla envoltada de naus industrials.

Armand Olivé-Milián, mosaic, Massanes, Lluís Roura

Hi ha moltes més obres per veure d’Olivé-Milián, però aquest espai és limitat. Sovint es troben en propietats particulars i és difícil accedir-hi. Si aconsegueixo fotografiar-les, les compartiré en aquest blog.

Més avall trobareu l’enllaç a un mapa amb la situació d’aquelles de les quals en tinc constància.

INFORMACIÓ PRÀCTICA