Color fragmentat (3)

Mosaics d’Olivé-Milián i Lluis Roura.

En els dos articles anteriors hem fet un breu repàs a l’obra d’Armand Olivé-Milián, realitzada majorment al segle XX. En aquesta ocasió veurem les seves creacions més recents.

Armand Olivé ha tingut col·laboracions amb artistes com per exemple Josep Ministral, José Luís Navarro o Pau Macià, entre altres, de les quals hem vist alguna mostra als mencionats articles.

Així doncs, les que anem a veure ara, corresponen a reproduccions de pintures realitzades per Lluís Roura. L’estil inconfusible d’aquest artista nascut al Pla de l’Estany, l’ha fet mereixedor de nombrosos guardons, especialment per la seva acolorida visió de la plana empordanesa. Aquests mosaics són els que Olivé reconeix estar-ne més satisfet.

Miratge empordanès

Amb aquest títol, Lluís Roura va crear el 2001 un quadre que es convertiria en un monument tridimensional.

Mosaics dOlivé-Milián i Lluis Roura a Vilatenim, Figueres

Poc abans d’arribar a Figueres -des de Roses-, s’aixeca una columna de 9 metres d’alçada, totalment recoberta amb mosaic. Destaca en primer pla un camp d’herba i flors i, en segon terme, un gran camp de roselles. A l’horitzó s’endevina el massís del Montgrí i la badia de Roses.

Cal observar de prop les formes de les peces i la seva col·locació, que aporten moviment al conjunt.

Mosaics d'Olivé-Milián i Lluis Roura a Vilatenim, Figueres

Columna Emporitana

El 2003, Joan Antoni Samaranch inaugurava aquest monument situat a la rotonda d’entrada de l’Escala. Amb 13 metres d’alçada, el monòlit és un record del passat grec de la vila.

Mosaics d'Olivé-Milián i Lluis Roura a L'Escala

Com és habitual en l’obra de Lluís Roura, els acolorits camps ocupen una bona part de l’espai. Pel seu damunt veiem el mar, la població de l’Escala i les ruïnes d’Empúries.

Encara que ens juguem la vida, és absolutament imprescindible creuar la transitada rotonda i acostar-nos, per observar de prop la mestria amb què estan col·locades les peces de ceràmica.

Armand Olivé-Milián, mosaic, Lluís Roura

El Pla de l’Estany

A Mata, nucli pertanyent al municipi de Porqueres (Pla de l’Estany), ens dóna la benvinguda un mosaic circular, executat el 2005. Es tracta d’una bucòlica perspectiva que recull el paisatge de la zona, amb Banyoles i la badia de Roses a l’horitzó. El mèrit no és només reproduir un quadre tan complex, sinó dotar-lo de personalitat pròpia amb la realització del trencadís i la forma de col·locar cada peça.

Mosaics d'Olivé-Milián i Lluis Roura a Mata, Pla de l'Estany,

Les quatre estacions a La Selva

Els darrers mosaics d’Olivé-Milián i Lluís Roura, estan situat al terme de Massanes (La Selva), a la rotonda que regula el trànsit provinent de la C-35 i d’entrada a l’AP-7. Només per pocs metres, el monument no pertany a Hostalric.

Es tracta de quatre mosaics realitzats el 2007 i col·locats al voltant d’un gran cub de ciment. Així doncs, tens La Selva a la tardor, amb els característics colors d’aquesta estació en contrast amb les fosques muntanyes i el mar a l’horitzó.

Mosaics d'Olivé-Milián i Lluis Roura a Massanes. La Selva. Paisatge de tardor

A continuació hi ha la Costa Brava a l’estiu, amb l’alegre vista de la platja de S’Abanell de Blanes, plena de banyistes.

Mosaics d'Olivé-Milián i Lluis Roura a Massanes. La Selva. Platja de S'Abanell de Blanes.

Seguidament, pots veure Massanes a la primavera, obra en la qual destaquen els verds i un florit primer pla.

Mosaics dOlivé-Milián i Lluis Roura a Massanes. La Selva. Paisatge de primavera.

Finalment, es reprodueix una majestuosa vista del Montseny a l’hivern, on predominen les tonalitats blaves. El monument embelleix el que seria una poc atractiva cruïlla envoltada de naus industrials.

Mosaics dOlivé-Milián i Lluis Roura a Massanes. La Selva. Paisatge d'hivern amb el Montseny de fons.

Hi ha més mosaics d’Olivé-Milián i Lluis Roura, però aquest espai és limitat. Més avall trobaràs l’enllaç a un mapa amb la situació d’aquelles de les quals en tinc constància.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Obres: veure el mapa amb la situació

Saber més

Articles d’obres d’Olivé-Milián

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).