L’arbre nascut d’un crani

La creu del cementiri del Masnou.

Antigament, les creus de terme tenien diverses funcions. Una d’elles era, com indica el nom, marcar els límits de municipi. Aquest fet es troba documentat a partir del segle X per tal de delimitar les parròquies o l’espai destinat a enterraments. Però també tenien la funció de protegir espiritualment i beneir el terme, així com donar la benvinguda i deixant clar als vianants que es trobaven en terra de cristians.

Coses de la vida, la creu de terme del Masnou sembla que estava situada al punt on confluïen els territoris d’Alella i Teià, abans no existís El Masnou.

En crear el cementiri parroquial, vora l’església de Sant Pere, es pensa que la creu va ser portada allà. Fins que el 1868, amb el disseny del nou cementiri, Miquel Garriga la va incloure al bell mig del quadrilàter.

Malgrat que al peu indica la data 1500, sembla incerta la data d’execució. La realització és d’estil gòtic i conté les desfigurades imatges de vuit sants que vés a saber qui són.

Envoltada de floritures tenim la creu i a Crist crucificat. Als peus de Crist hi ha un crani amb dues tíbies. Una llegenda recull el fet que, quan va morir Adam -el primer home-, es plantà una llavor a la seva boca. De la llavor va créixer una planta que esdevindria l’arbre que serviria per a fabricar la creu de Crist. Per aquest motiu, es parla del ‘crani d’Adam’.

La creu del cementiri del Masnou.

Muntanya de cranis

Aquesta llegenda està fonamentada en diversos fets. El pecat va entrar a través d’Adam. Sant Pau diu que “Adam és la figura d’aquell que havia de venir” (Romans, 5:15). Jesús va ser crucificat al mont Gòlgota (grec) o Calvari (llatí), un mot que significa calavera, probablement pels cranis acumulats de les nombroses execucions.

Segons la tradició jueva, el crani d’Adam va ser confiat a Noè i aquest li va passar al seu fill Sem i finalment va anar a parar a mans del sacerdot Melquisedec, qui l’enterrà en una muntanya anomenada Gòlgota. I així ja tenim lligada la història d’aquesta calavera que sovint apareix als peus de la creu.

A l’altre costat de la creu apareix, com sol ser habitual, la Verge amb el nen Jesús. Creus similars les podem trobar a moltes altres poblacions.

La columna o fust que sosté la creu del cementiri del Masnou, és un prisma octogonal. El nombre vuit és ple de simbologia que ve de lluny. Per una banda, Jesús va ressuscitar el primer dia de la setmana, és a dir, el vuitè. L’octàgon era la figura geomètrica utilitzada a les cúpules i cimboris dels temples, per passar del quadrat -símbol del terrenal- al cercle -àmbit diví-. És com Jesús, considerat ‘la porta’ per entrar al cel.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: avda. Joan XXIII, 100. El Masnou

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).