200 dies de descompte

La casa natal de Sant Miquel dels Sants a Vic.

El mot indulgència ve del llatí i ve a significar bondat o favor. Una indulgència és un concepte de la teologia catòlica, que consisteix a rebre el perdó de pecats a canvi de fer alguna mena de penitència, com una peregrinació o resar oracions.

Segons l’església catòlica, els pecats s’han de pagar o expiar amb un nombre determinat de dies al purgatori. Per tal d’abreujar l’estança en aquest desagradable lloc, es poden bescanviar dies de purgatori per dies d’indulgència.

Però tot té el seu costat fosc. La por a l’infern va afavorir que els diners també servissin per aconseguir indulgències. A partir del segle XVI es va convertir en tot un negoci vendre indulgències a canvi de diners. Però això és un altre tema i no hi entrarem ara.

La capella de Sant Miquel dels Sants, a Vic, Osona. Detall del plafó on figuren les indulgències.

Passejant per barri antic de Vic (Osona), trobem una peculiar església barroca. Forma part d’un habitatge on s’assegura que el 1591 va néixer Miquel Argemir, més conegut per sant Miquel dels Sants.

Sants rampells

Miquel dels Sants és el patró de Vic, malgrat que no sembla que volgués massa quedar-se a casa seva. De ben petit, s’escapava de casa i no va parar fins a ingressar en un convent dels trinitaris a Barcelona. D’aquí va marxar a Saragossa, Madrid, Salamanca, Faro (Portugal) i finalment a Valladolid, on és enterrat.

La peculiaritat del noi és que tenia freqüents èxtasis. L’èxtasi és un rampell d’extrema lucidesa, com quan t’adones que a l’oficina, el teu cap només t’afalaga perquè treballis més hores sense cobrar més.

Escultura de Sant Miquel dels Sants, a la seva casa natal a Vic, Osona.

Guia del perdó

Doncs bé, en Miquel tenia tants episodis incontrolables d’il·luminació mística, que fins i tot en tenia presidint els oficis. Molts anys després d’haver mort, Verdaguer li va dedicar uns inflamats versos.

A la porta de la capella d’on va néixer, veiem una escultura del sant, amb l’hàbit trinitari i el lliri a la mà, símbol de puresa.

A banda i banda de la imatge, uns plafons ens expliquen en un mig català mig castellà ple d’abreviatures, que obtindrem un bon grapat de dies de perdó resant el que recomana aquest o aquell bisbe. Si ho sumem tot, resulta que aconseguirem dos-cents dies de descompte al purgatori. Apa, ja ho sabeu.

La capella de Sant Miquel dels Sants, a Vic, Osona. Detall del plafó on figuren les indulgències.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situaciócarrer de sant Miquel, 9. Vic

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).