Manlleu, Osona, modernisme, Ignasi Mas, Nasi paleta, trencadís

Una altra mena de modernisme

Can Nasi Paleta de Manlleu.

De vegades sorprèn trobar edificis catalogats com a modernistes, que semblen una mica apartats dels estereotips que normalment ens presenten els manuals. Gaudí, Puig i Cadafalch o Domènech i Muntaner són alguns dels clàssics que ningú qüestiona.

Però hi ha molts altres, alguns anònims, que ens han deixat interessants mostres arquitectòniques probablement influenciades per aquest estil. Com que van tenir lloc entre finals del segle XIX i principis del XX, doncs apa, tot dins el sac!

Decoració de trencadís a Can Nasi Paleta de Manlleu, Osona.

Casa pròpia

Per començar, el pas del Ter per Manlleu (Osona), ha marcat aquesta ciutat, per a be i per a mal. La construcció del canal al segle XIX, va afavorir l’establiment d’indústries tèxtils. L’increment demogràfic va ser ràpid i va ser necessari un nou plantejament urbanístic per a donar cabuda a tanta gent.

Arquitectes i mestres d’obres devien fer l’agost, edificant habitatges al voltant de l’airosa plaça de Fra Bernadí, dedicada al frare caputxí que, durant la guerra dels Segadors el 1640, va ser nomenat ambaixador de la cort de Madrid.

Per exemple, un d’aquests mestres d’obres va ser Ignasi Mas i Güell, nascut a Manlleu a la segona meitat del segle XIX. El 1910 i durant dos anys, va ser alcalde la ciutat, promovent diverses millores. Tot i això, és més recordat per la seva activitat constructora, que li va valer el sobrenom de ‘Nasi -o Ignasi- paleta’.

Un dels habitatges que encara podem veure, es troba al carrer de la Cavalleria. En realitat és el que va ser la seva casa particular.

Així doncs, cal aturar-se per contemplar amb deteniment la peculiar façana, amb el que sembla un mostrari de rajoles.

Al primer pis de Can Nasi Paleta de Manlleu llegim la data 1919 i les inicials del seu nom i cognom, I M.

Sanefes amb trencadís a Can Nasi Paleta de Manlleu, Osona.

Trencadís d’autor

Seguidament, dins l’espai que deixen els quatre balcons, veiem diverses sanefes realitzades amb trencadís i un gran requadre partit per una columna simulada, també de trencadís, amb l’escut de Manlleu al mig i les quatre barres damunt del capitell.

A dreta i esquerra de la columna hi ha el perfil de què imagino que havien estat dos esgrafiats, probablement representant una parella de pagesos, ell segant i ella fent gavelles.

Més amunt d’aquest conjunt hi ha representades diverses eines de paleta, fetes amb rajoles. Sota la teulada hi ha un petit fris on, amb bona vista, veiem que són nenes i nens jugant al bosc.

Tanmateix, imagino que tota aquesta col·lecció de rajoles devien provenir de les mostres sobrants de les obres on participava.

Finalment, sembla evident que en Mas va voler deixar palès tot el virtuosisme que no podia aplicar, per raons òbvies, als projectes que li encarregaven. Tot plegat, una d’aquestes obres d’autoconstrucció que caldria incloure en un recorregut turístic, sigui o no sobre el modernisme.

Mosaics i trencadís a Can Nasi Paleta de Manlleu, Osona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de la Cavalleria, 13. Manlleu

Saber més

Què veure a prop

Altres exemples d’art insòlit