Una altra mena de modernisme

Can Nasi Paleta de Manlleu.

De vegades sorprèn trobar edificis catalogats com a modernistes, que semblen una mica apartats dels estereotips que normalment ens presenten els manuals. Gaudí, Puig i Cadafalch o Domènech i Muntaner són alguns dels clàssics que ningú qüestiona.

Però hi ha molts altres, alguns anònims, que ens han deixat interessants mostres arquitectòniques probablement influenciades per aquest estil. Com que van tenir lloc entre finals del segle XIX i principis del XX, doncs apa, tot dins el sac!

Decoració de trencadís a Can Nasi Paleta de Manlleu, Osona.

Casa pròpia

Per començar, el pas del Ter per Manlleu (Osona), ha marcat aquesta ciutat, per a be i per a mal. La construcció del canal al segle XIX, va afavorir l’establiment d’indústries tèxtils. L’increment demogràfic va ser ràpid i va ser necessari un nou plantejament urbanístic per a donar cabuda a tanta gent.

Arquitectes i mestres d’obres devien fer l’agost, edificant habitatges al voltant de l’airosa plaça de Fra Bernadí, dedicada al frare caputxí que, durant la guerra dels Segadors el 1640, va ser nomenat ambaixador de la cort de Madrid.

Per exemple, un d’aquests mestres d’obres va ser Ignasi Mas i Güell, nascut a Manlleu a la segona meitat del segle XIX. El 1910 i durant dos anys, va ser alcalde la ciutat, promovent diverses millores. Tot i això, és més recordat per la seva activitat constructora, que li va valer el sobrenom de ‘Nasi -o Ignasi- paleta’.

Un dels habitatges que encara podem veure, es troba al carrer de la Cavalleria. En realitat és el que va ser la seva casa particular.

Així doncs, cal aturar-se per contemplar amb deteniment la peculiar façana, amb el que sembla un mostrari de rajoles.

Al primer pis de Can Nasi Paleta de Manlleu llegim la data 1919 i les inicials del seu nom i cognom, I M.

Sanefes amb trencadís a Can Nasi Paleta de Manlleu, Osona.

Trencadís d’autor

Seguidament, dins l’espai que deixen els quatre balcons, veiem diverses sanefes realitzades amb trencadís i un gran requadre partit per una columna simulada, també de trencadís, amb l’escut de Manlleu al mig i les quatre barres damunt del capitell.

A dreta i esquerra de la columna hi ha el perfil de què imagino que havien estat dos esgrafiats, probablement representant una parella de pagesos, ell segant i ella fent gavelles.

Més amunt d’aquest conjunt hi ha representades diverses eines de paleta, fetes amb rajoles. Sota la teulada hi ha un petit fris on, amb bona vista, veiem que són nenes i nens jugant al bosc.

Tanmateix, imagino que tota aquesta col·lecció de rajoles devien provenir de les mostres sobrants de les obres on participava.

Finalment, sembla evident que en Mas va voler deixar palès tot el virtuosisme que no podia aplicar, per raons òbvies, als projectes que li encarregaven. Tot plegat, una d’aquestes obres d’autoconstrucció que caldria incloure en un recorregut turístic, sigui o no sobre el modernisme.

Mosaics i trencadís a Can Nasi Paleta de Manlleu, Osona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de la Cavalleria, 13. Manlleu

Saber més

Què veure a prop

Altres exemples d’art insòlit

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).