Sant Felip Neri, oratori, congregació, cardiomegàlia, Vic, Osona, felipons,

Cardiomegàlia mística

Oratori de Sant Felip Neri de Vic.

Hi ha persones que pateixen insuficiència cardíaca, que breument vol dir que el cor no pot bombejar amb normalitat. Per compensar-ho, les cavitats del cor s’eixamplen i això provoca un engrandiment del muscle cardíac. Normalment passa amb homes i hi ha casos en què el cor pot augmentar fins a un cinquanta per cent la seva mida.

No patiu, no penso fer una dissertació d’investigació mèdica. Només intento trobar una explicació raonable a un estrany cas.

Oratori de Sant Felip Neri de Vic. Escultura del sant.

Vocació inflamada

El senyor Neri era notari i molt amic de la congregació dominica de Florència. Així doncs, envià a estudiar amb ells el seu fill Felip. Fins que un dia, amb divuit anys, el xicot va veure clara la seva vocació i marxà cap a Roma. Va fer amistat amb un duaner qui li demanà que es fes càrrec de l’educació dels seus fills, a canvi de llit i menjar.

Mentre era a Roma s’adonà que els cardenals es comportaven més com a prínceps que com a eclesiàstics. Desatenien les seves obligacions espirituals i passaven de fer missa. Aquesta va ser la llavor d’evangelització, per la qual Felip Neri seria conegut com l’Apòstol de Roma.

Diu la tradició que un dia, mentre es trobava pregant, el cor li va créixer tant que se li van trencar algunes costelles. Tot i que era laic, la gran devoció que sentia el va dur a fundar una confraria per ocupar-se dels pelegrins i malalts.

Tossut o perseverant?

Poc després va fer la carrera sacerdotal i pregonava la caritat i l’oració entre companys. Les seves idees revolucionàries no van caure molt bé al cardenal qui el va renyar. Ell va continuar fent la seva i finalment aconseguí que es fes oficial el reconeixement a la Congregació de l’Oratori, on els integrants eren seculars -creients, però no capellans-, un fet inèdit.

Felip no volia que els membres de la congregació adquirissin vots permanents, sinó que, com els primers apòstols, els unís la caritat. A les reunions, els membres escenificaven fragments de les escriptures i les acompanyaven amb música. Això derivaria en composicions musicals anomenades oratoris.

La majoria de congregacions es van difondre per Itàlia, sud de França i la península, però sempre es tracta de congregacions autònomes. A Catalunya en trobem tres. Cal recordar que la capella de Sant Felip Neri de Barcelona va ser erigida gràcies a Lluís Millet, fundador de l’Orfeó Català.

Dovella decorada a la porta de l'Oratori de Sant Felip Neri de Vic.

Un cor de pedra

Ens acostem a veure l’exterior de l’Oratori de Sant Felip Neri de Vic, creat el segle XVIII.

Dins un oval dalt la porta de la capella d’estil barroc, tenim el bust de Felip. Les obres consultades només diuen que l’escultura es deu als germans Morató.

Aquesta prolífica nissaga d’escultors i mestres d’obres gaudia de gran prestigi, de tal manera que, només durant el barroc, van deixar un bon grapat d’obres, especialment per Osona. Com que no signaven el que feien, de vegades es fa difícil atribuir-les a un o altre.

Tornem a centrar-nos en Felip. Amb les mans s’agafa el cor inflamat i d’una mida descomunal i sembla oferir-lo als vianants. Duu un bonet, barret sorgit al segle X, molt semblant al dels jutges romans, com per demostrar també autoritat.

Reposant a la part inferior de l’oval, hi ha un llibre -les escriptures- i un ram de flors -puresa-.

Més detalls

El portal del costat, que imagino és l’entrada del lloc de residència, presenta una ampul·losa decoració envoltant la figura d’un cor amb flames, que tant pot ser el cor de Felip com el Sagrat Cor.

Baixant pel carrer de Corretgers, podem veure una mica el jardí de l’església, elevat i tancat amb una balustrada realitzada el segle XIX, amb grans gerres plenes de fruita.

Després d’haver conegut fins a onze papats i de passar una llarga malaltia, Felip Neri morí a 79 anys. Seria la causa una cardiomegàlia? Hi ha algun metge a la sala que ens ho pugui aclarir?

Balustrada del jardí de l'Oratori de Sant Felip Neri de Vic.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça de Sant Felip, 5. Vic

Saber més

Què veure a prop