Ocells d’estar per casa

La Casa Moixò de Vic.

Està clar que, si amb prou feines me’n recordo dels noms i cognoms de la meva família, exceptuant el cercle més proper, poques il·lusions d’èxit em puc fer cercant informació d’un llinatge que va existir tres segles enrere o més.

En primer lloc, un dels nombrosos i destacats edificis que hi ha a la plaça del Mercadal de Vic (Osona) és la casa Moixò. Ja està, fins aquí és tot el que puc saber amb certesa. La resta, fins i tot la data real de la construcció, són només conjectures.

Tanmateix, el que sí que queda clar és que, al segle XVI, la façana no era com actualment la podem contemplar. Per exemple, els balcons i la galeria superior els van afegir en alguna remodelació posterior, potser a principis del segle XX.

Decoració en relleu que representa uns personatges portant l'escut dels Moixó.

Ocell, peix o gat?

El mot moixó, segons on ens trobem, pot servir per a designar un ocell petit, especialment a les terres lleidatanes, un peix conegut com a joell o també un gat, segons el parlar de Ses Illes.

Com que el llinatge dels Moixó és originari de Montcortès, a la Segarra, trobo més idoni el símil de l’ocell.

I així el trobem esculpit en diversos llocs de la façana. Un relleu, que sembla tret d’un sarcòfag romà, mostra un atlant i una cariàtide aguantant amb els caps una mena de templet. A l’interior, dos angelets amb mala cara, sostenen una petita plataforma on hi ha un ocell, que tant pot ser un colom, un pardal o una tórtora. Direm que és un moixó, que per això la casa porta aquest nom.

Un altre ocellet, aquest si, més petit, el trobem enfilat damunt la finestra superior. A sota seu, es desenvolupa una estranya escena. Un bisbe amb ales de sant -o de moixó?- agafa pel braç un personatge a la seva esquerra -la nostra dreta-, que se’l mira atentament.

A la dreta del bisbe, qui sosté un bastó, un gos mira a la plaça. He estat incapaç d’identificar a què fa referència tot això. Si ho esbrineu, agrairé que ho compartiu.

A continuació, fa de mal veure la senyora que apareix esculpida en una finestra, que sembla tenir una serp al pit. Al seu costat hi ha uns grius molt enfadats. La parella de la senyora, un senyor barbut, és a l’altre costat de la finestra i se la mira tot seriós.

El balcó central, molt més treballat, també presenta un plantejament similar, només que aquí a la senyora no l’ataca cap serp.

Llinda que decora una finestra de la Casa Moixó de Vic, Osona.

Lluny de casa

El llinatge dels Moixó -o Moxó-,  són originaris de Cervera i van donar diversos nobles, cavallers i religiosos. Van tenir presència destacada -i polèmica- dins la política catalana del segle XVII i van acabar seguint la causa del rei de Castella, Felip IV.

Els Moixó es van escampar a diversos indrets de la geografia catalana, peninsular i fins i tot a Amèrica. Els enllaços matrimonials els van permetre d’obtenir el marquesat de Sant Mori (Empordà). I a Barcelona encara es conserva el palau Moxó, la seva residència oficial.

Cap esculpit en una finestra de la Casa Moixó de Vic, Osona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça Major, 19. Vic

Saber més

Què veure a prop

One comment

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).