Mobles amb bona façana

El mural ceràmic de Carré Mobles a Sant Cugat del Vallès.

Amb més de cinquanta anys, Carré Mobles es pot enorgullir d’haver passat un bon grapat de crisis i continuar com si res. Per començar, la primera botiga oberta el 1949 per Jaume Carré a Sant Cugat del Vallès, va prosperar i va passar a ser un punt de referència dins el sector.

Posteriorment, el 1965 es traslladà al carrer Francesc Moragas i és aquí on hi ha -millor dit, hi havia- el destacable mosaic que decora l’exterior de la botiga. Això no obstant, intueixo que remodelacions posteriors han fet desaparèixer alguns plafons que devien donar continuïtat al conjunt. Tanmateix, actualment només queden els dels extrems, suficient per a intuir que es tractava d’una obra destacable.

Detall del mural ceràmic de Carré Mobles a Sant Cugat del Vallès.

L’artista

L’obra duu la signatura M. Carme Canals. Es tracta de la ceramista Carme Canals i Moragrega, nascuda a Barcelona el 1953. Amb només tres anys es trasllada amb la seva família a viure a Sant Cugat del Vallès. Seguidament, obtingué la titulació en l’especialitat de ceràmica a l’Escola Massana de Barcelona i durant molts anys ha estat professora de ceràmica a l’Escola de Belles Arts de Sant Cugat.

Detall del mural ceràmic de Carré Mobles a Sant Cugat del Vallès.

El plafó principal ocupa tota l’alçada de l’aparador i està dividit en dues parts. La inferior, de colors verds i marrons presenta una varietat de flors i la paraula ‘hogar’. A continuació, la zona superior és una escena nocturna on destaca una casa. A l’esquerra, servint de nexe d’unió amb el mosaic inferior, hi ha un arbre, base del negoci de mobles de fusta.

Detall del mural ceràmic de Carré Mobles a Sant Cugat del Vallès.

A l’altre extrem de la façana tenim el nom del comerç i la signatura de l’artista, tot envoltat de motius abstractes que, per un moment, m’han recordat troncs d’arbres apilats.

Finalment, confio que el mural ceràmic de Carré Mobles serà una obra protegida i no haurem de lamentar que desaparegui, com ha passat amb altres grans autors com José Bono o Armand Olivé-Milián.

Signatura de Carme Canals.

Necrològica

Per acabar, i ben al contrari d’allò que escrivia més amunt, m’he assabentat que el 2023 el mural ceràmic de Carré Mobles ha desaparegut definitivament. Com sol ser habitual, l’especulació ha guanyat la partida una vegada més. La botiga ha estat enderrocada per tal d’edificar un bloc de pisos. He llegit que es va fer l’intent de salvar el mosaic, però que degut a la duresa del ciment, les peces s’esmicolaven en treure-les. És curiós, perquè he vist llocs on fins i tot han posat rodes a un edifici per moure’l de lloc, però mira tu que una paret no ha estat possible salvar-la. En definitiva, una gran pèrdua.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Francesc Moragas, 33. Sant Cugat del Vallès

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).