Posant llum a la foscor

La Companyia de Gas d’Acetilè de Cassà de la Selva.

Des que mengem escudella que les persones hem tingut necessitat de llum. I si no n’hi ha, la fem com sigui. En primer lloc, foren teies, torxes i atxes. A continuació, es crearen les espelmes i llànties. Seguidament, vingueren les bombetes elèctriques. Finalment, tenim el led que, amb els seus lúmens, temperatures de color, índex de reproducció cromàtica i mil tipus de rosca, no hi ha qui s’entengui i sempre acabes comprant el que no és.

A tot això cal afegir una versió ben peculiar que, inexplicablement, ha tingut una vida prou llarga: el llum de carbur. Quan es feia fosc, la meva àvia me’n posava un a la mà i apa, a buscar caragols pels marges! De fet, encara ara és usada per gent dedicada a l’espeleologia.

Reacció lluminosa

A grans trets, el carbur de calci és una substància obtinguda artificialment a partir de dos minerals. Creat per primera vegada el 1892, ràpidament el procés s’implantà a diversos països. La peculiaritat d’aquesta substància rau en el fet que en contacte amb l’aigua reacciona creant gas d’acetilè, molt inflamable. De fet, el llum de carbur no és altra cosa que un recipient dividit en dues parts. A la inferior es col·loca el carbur i la superior s’emplena amb aigua. Una petita aixeta permet que l’aigua caigui damunt del carbur, generant gas d’acetilè que surt a l’exterior a través d’un forat. Acostant un llumí s’inflama creant una gran claredat.

Detall de les rajoles de mostra modernistes col·locades a les finestres.

De la invenció a l’aplicació

T’ho creguis o no, la creació de l’exitós llum de carbur es deu a un català que el patentà el 1899. Bé, potser no era tan català, però tant és. El cas és que Henri Eugène Alexandre era un enginyer de mines que s’havia establert a Barcelona i ha passat a la història com a Enric Alexandre i Gracián. Ves a saber, potser la seva mare era d’aquí.

Doncs bé, aquest sistema tan senzill i econòmic de generar llum i calor tingué un munt d’usos a principi segle XX. Inicialment, s’utilitzà en la mineria, però aviat trobaren altres aplicacions, com els fars dels cotxes, els projectors dels cinematògrafs, l’espeleologia i els equips de soldadura entre altres. Tanmateix, un dels usos comercials fou l’enllumenat públic.

Companyia de Gas d’Acetilè de Cassà de la Selva. Detall del treball de forja de la porta.

La companyia d’enllumenat

Com que si no hi ha diners, no hi ha interès, tot ha de tenir un vessant econòmic. En aquest cas, cercant una aplicació industrial dels llums de carbur, els empresaris Costa i Ponces crearen un generador de gas d’acetilè que permetia competir amb l’energia del gas d’hulla i l’electricitat. Aquestes dues fonts eren utilitzades en centres urbans importants, mentre que l’acetilè era més idoni per a poblacions petites i fàbriques isolades sense possibilitat de generar electricitat.

Així doncs, començaren per l’enllumenat de fàbriques situades a Sabadell, Manresa i Badalona entre molts altres indrets. Fins que el 1900 l’Ajuntament de Piera encarregà a Costa i Ponces l’enllumenat públic de la població. L’èxit no es feu esperar i el 1901 l’empresa es convertí en la “Compañía General de Alumbrado por Acetileno“.

Malgrat que els inicis de la nova societat foren fulgurants, vuit anys més tard començava una lenta decadència. Una mala gestió d’inversió i molt especialment, l’imparable avanç de l’electricitat, motivaren la davallada, fins que l’empresa tancà portes el 1970.

Companyia de Gas d’Acetilè de Cassà de la Selva. Rètol de ceràmica.

Modernisme industrial

El mateix 1901 quan les coses anaven bé per la companyia, es reformava un antic edifici a Cassà de la Selva que donaria servei a cent vint-i-nou fanals i cent dotze abonats particulars. La construcció -que actualment necessitaria una bona restauració-, presenta grans finestres emmarcades per maó vist i rajoles i una gran portalada de ferro forjat per on entraven els carruatges. Pel que he llegit, el treball de forja va anar a càrrec d’Antoni Planas Mundet de la casa “Serreta” un polifacètic personatge local qui començà a treballar el 1860 fent molins de vent i màquines relacionades amb la fabricació de taps de suro. Veient la varietat de coses que executà, poc clar em queda si en Planes era ferrer, constructor, enginyer o tot alhora.

A la façana principal, un rètol de mida considerable fet de rajoles de ceràmica mostra el nom de la Companyia de Gas d’Acetilè, en castellà reglamentari, que en aquelles dates regnava la monarquia. Tot i que pràcticament s’han perdut, els murs exteriors estaven recoberts per uns esgrafiats de temàtica floral. A la fotografia he fet una recreació de com penso que havien estat.

Companyia de Gas d’Acetilè de Cassà de la Selva. Recreació de l'esgrafiat.
Recreació de l’esgrafiat.

L’arquitecte

L’edifici de Companyia de Gas d’Acetilè fou projectat per Antoni Maria Gallissà i Soqué, arquitecte nascut a Barcelona quaranta anys abans. Col·laborà amb els arquitectes modernistes més rellevants com Domènech i Montaner, Elies Rogent i Jujol. Sovint tenint l’art gòtic com a font d’inspiració, Gallissà és autor de notables edificis com l’exquisida Casa Llopis al carrer Bailèn de Barcelona. També és -o era- seva la casa Sicart, aquella de la qual només resta la còpia de la tribuna encastada al Corte Inglés de la plaça de Catalunya. A més, projectà panteons a Lloret de Mar i Vilassar de Mar. Per cert, el mateix model de construcció de Cassà de la Selva s’aplicà a altres poblacions, com Palamós, tot i que ja han passat a millor vida.

Detall fet amb rajoles de ceràmica vidriada de color verd.

Apunt final

Per acabar, el carrer on se situa la Companyia de Gas d’Acetilè està dedicat a Primitiu Artigas i Teixidor. Aquest enginyer forestal nascut a Torroella de Montgrí el 1846, ha passat a la història pels treballs que feu sobre la indústria surera. A més a més, estudià la fixació de dunes amb plantacions vegetals. És destacable la gran tasca per fixar les dunes que amenaçaven els conreus de l’Escala i de Torroella de Montgrí.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Primitiu Artigas, 18. Cassà de la Selva

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).