Vet aquí un temps en què per produir el que fos no calien ordinadors ni electricitat. Per exemple, el molí fariner de Can Marqués a la Vall de la Riera de Pineda, és un record de la indústria rural a Pineda de Mar (Maresme).

Antecedents
Per començar, una mica d’història. Estrabó fou un geògraf grec nascut al segle I abans de la nostra era. L’home escriví una obra on explicava que en la seva època hi havia en una població d’Àsia Menor —actual Turquia—, un molí accionat per l’aigua per moldre el gra. Dotze segles més tard, el sistema no havia evolucionat tant.

La força de l’aigua
A la riera on se situa el molí fariner de Can Marqués s’han documentat fins a onze molins els quals, probablement, aprofitaven la canalització de l’aqüeducte romà del que encara queden restes a prop.
És aquesta una humil construcció on l’aigua que baixava de la bassa que hi ha al costat, movia una senzilla obra d’enginyeria per produir farina. Seguidament, l’aigua queia a pressió i feia girar una turbina.
El moviment giratori el transmetia un eix que feia rodar una mola damunt d’una altra fixa. A continuació, el blat es posava entre ambdues moles que tenien unes ratlles per separar el segó. L’acurada restauració ha permès preservar una part del mecanisme.

El forn
Continuant uns pocs metres més endavant hi ha un trencall a mà esquerra que travessa la riera. Allà mateix pots veure una altra mostra de la indústria rural a Pineda de mar. Es tracta d’una petita construcció amb un panell explicatiu. És el forn de calç de Can Marquès (està clar que aquest marquès tenia moltes propietats). També va ser reconstruït gràcies a la plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda.

En primer lloc, imagina’t un gran forat excavat a terra amb una obertura superior —que seria la xemeneia— i una inferior per on es col·locava la pedra i a sota la llenya per cremar. El foc desfeia la pedra i el calciner —la persona que utilitza el forn—, mirant el color de la pedra i del fum determinava si ja estava al seu punt.
La calç era un dels materials més utilitzats per construir. El forn està situat precisament en aquest indret a causa de l’abundància de pedra calcària i llenya, el necessari perquè el forn funcioni. I si plovia? Malament! La producció es feia malbé.

Tanmateix, si tens ganes de caminar, des d’aquest punt comença una interessant ruta a peu.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: veure el plànol
Saber més
- Riera de Pineda: patrimonicultural.diba.cat
- El molí de Can Marquès: ca.wikipedia.org
- Els forns de calç: culturaipaisatge.cat
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: