Col·legi de les Teresianes.

Economia i enginy

El Col·legi de les Teresianes de Gaudí.

Estem acostumats a pensar que les coses barates són dolentes. I així és, ja que aviat es trenquen o deixen de funcionar. I si són cases barates, pitjor.

Però Gaudí ens va demostrar que amb poc pressupost es poden fer obres de qualitat. Només cal saber-ho fer.

Col·legi de les Teresianes

Una gran obra amb poc pressupost

A finals del segle XIX van posar a les seves mans el projecte del Col·legi de les Teresianes al carrer Ganduxer de Barcelona. El principal problema era el reduït pressupost, així que va utilitzar material econòmic com la pedra i el maó.

Col·legi de les Teresianes

La Companyia de Santa Teresa va ser fundada el 1876 per Enric d’Ossó. Ja de ben jove, aquest sacerdot nascut a Vinebre compaginava els seus estudis amb l’ensenyament als infants, creant una escola a Tortosa.

Més edavant va fundar una primera associació de noies, seguint els ensenyaments de Santa Teresa. Finalment va fundar aquesta congregació per tal de facilitar l’educació infantil.

Acrònim de Jesucrist a l'exterior.
Acrònim de Jesucrist.

Així doncs, tornant a l’edifici, tot respira sobrietat, tal com estipula una ordre seguidora de Santa Teresa, amb un peculiar exterior poc ostentós i limitat a una successió de finestres amb petits detalls simbòlics.

En primer lloc, entrem per la porta de ferro forjat, un dels pocs elements decoratius.

Col·legi de les Teresianes

El porxo té una senzilla vidriera de colors.

Col·legi de les Teresianes

Però, seguidament, la gran sorpresa és a la primera planta, on dos llargs corredors amb una successió d’arcs parabòlics creen una atmosfera màgica, de recolliment. La claror que entra per les finestres provoca uns interessants jocs de llums i ombres.

Col·legi de les Teresianes

El celobert és tancat per vidrieres romboïdals que deformen l’exterior.

Distorsions dels vidres al pati interior.

Uns bonics testos amb plantes són potser l’única ‘alegria’ permesa dins aquest auster edifici que, en realitat, no necessita res més.

Testos modernistes

Això ens demostra que amb poc pressupost també es pot fer una gran feina.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Ganduxer, 85. Barcelona

Saber més

Què veure a prop