Obra de Guerau Calabia a Dosrius, Maresme.

El mur de la fama de Dosrius

Una desconeguda obra de Guerau Calàbia a Dosrius.

Des de Dosrius (Maresme) vam fer una excursió pel bosc, però ens vam perdre i ens vam trobar al bell mig de la malesa sense saber com sortir. Les punxes i els insectes van aprofitar per fer festa grossa amb les nostres cames. Però no és aquest el motiu d’aquest escrit.

Obra de Guerau Calàbia a Dosrius. Medalló amb la efígie de personatges.
Personatges immortals.

Al mig del bosc

Al final del carrer Rials comença un camí que sembla que l’haguessin encimentat a corre-cuita i de molt mala gana una nit de llamps i trons. No imagino cap vehicle pujant per allà sense perdre una roda. I penses, qui coi viurà per aquests verals?

Quan s’acaba el ciment i segueixes pujant i pujant, arribes a un lloc ben estrany. Es tracta d’un mur de ciment que sembla com un laberint, sense ser-ho, com els que es feien als anys 70. Heu vist a Barcelona l’edifici que havia estat de TeleXpres (Aragó amb Roger de Flor)? Doncs això, encara que més rudimentari.

Repartits per tot el mur, un bon nombre de medallons, també de ciment, amb cares en relleu de personatges famosos: Dalí, Pau Casals, Montserrat Caballé, Charlie Rivel, …

En alguns casos l’efígie és prou reconeixible. En altres cal una certa dosi d’imaginació, malgrat que l’autor va incloure el nom.

Obra de Guerau Calàbia a Dosrius. Medalló amb la efígie de Clavé.
Medalló dedicat a Clavé.

L’autor

Anys després d’escriure això he sabut que es tracta del lloc on es refugiava Guerau (o Gerard) Calàbia i Rosanas. Nascut el 1938, aquest poc conegut artista pluridisciplinari, que tant escrivia, pintava, dibuixava com esculpia, tenia taller a Mataró, on als anys setanta i vuitanta es fan formar un bon grapat d’artistes.

Pel que sembla, el 1989 va obtenir el rècord d’haver realitzat l’aiguafort més gran mai gravat.

Dosrius, Obra de Guerau Calabia

Pel que he llegit, aquest artístic mur el va construir ell mateix, a les seves estones lliures.

Més amunt d’aquesta obra de Guerau Calàbia, es poden veure unes escales i el que sembla una petita ermita. Un interessant patrimoni que caldria conservar i donar a conèixer.

Nota: set anys després vam tornar a fer aquesta excursió amb Wikiloc i ja no ens vam perdre.

Medalló amb la efígie de Pau Casals realitzat amb ciment.
Pau Casals pensatiu.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop