Sant Celoni

Els esgrafiats més grans d’Europa

L’església parroquial de Sant Martí de Sant Celoni (què devia passar perquè el sant patró sigui diferent al de la ciutat?) llueix a la seva façana barroca uns monumentals esgrafiats que passen per ser els més grans d’Europa.

Van ser fets el 1762 segons es pot veure a dalt de tot, uns quants anys després que s’inaugurés el temple. A la part inferior es poden veure dos arcàngels que protegeixen l’entrada, no sigui que s’escoli algun indesitjat. Al seu costat i a sobre trobem la Fe, la Justícia, l’Esperança i la Caritat, és a dir, tot el que cal fer si vols deixar aquesta terra com cal.

A mitja alçada, darrere una balconada, una colla d’angelets músics van tocant instruments per animar la parròquia i que no sembli tan dur arribar al cel. Al seu costat, Sant Celoni i Sant Armenter, amb la palma de màrtir i una cara que fa pensar que algun angelet desafina. Dalt de tot, un àngel tocant la trompeta com per dir “fins aquí heu d’arribar”. I tot plegat entre garlandes de flors, columnes i tota mena de decoracions típicament barroques.

És una meravella que es trobin en tan bon estat. En fi, quan hi aneu, mireu la façana detalladament: és una joia, us agradi o no el barroc.

Sant Celoni