Esgrafiats de l'església de Sant Martí de Sant Celoni.

Els esgrafiats més grans d’Europa

L’església de Sant Martí de Sant Celoni (què devia passar perquè el sant patró sigui diferent al de la ciutat?) llueix a la seva façana barroca uns monumentals esgrafiats que passen per ser els més grans d’Europa.

Van ser realitzats el 1762 segons es pot veure a dalt de tot, uns quants anys després que s’inaugurés el temple. A la part inferior es poden veure dos arcàngels que protegeixen l’entrada, no sigui que s’escoli algun indesitjat. Al seu costat i a sobre trobem la Fe, la Justícia, l’Esperança i la Caritat, és a dir, tot el que cal fer si vols deixar aquesta terra com cal.

A mitja alçada, darrere una balconada, una colla d’angelets músics van tocant instruments per animar la parròquia i que no sembli tan dur arribar al cel.

Al seu costat, Sant Celdoni i Sant Ermenter, amb la palma de màrtir i una cara que fa pensar que algun angelet desafina.

Sant Martí de Sant Celoni

Els germans militars

Segons la tradició -que no la història-, els romans Celdoni i Ermenter eren dos germans soldats que al segle III vivien a Calahora -La Rioja- que es van convertir al cristianisme. Allà es coneixen com a Celedonio i Emeterio. Durant la persecució als cristians, van ser decapitats i fi de la primera part.

Els relats continuen dient que els dos caps van arribar en barca a Santander on -suposadament- encara hi són. Unes altres relíquies es van dur, no sé com, fins al monestir de Sant Celoni.

Dalt de tot, un àngel tocant la trompeta com per dir “fins aquí heu d’arribar”. I tot plegat entre garlandes de flors, columnes i tota mena de decoracions típicament barroques.

És una meravella que els esgrafiats de Sant Martí de Sant Celoni es trobin en tan bon estat. En fi, quan hi aneu, mireu la façana detalladament: és una joia, us agradi o no el barroc.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça Mossèn Figueres, 1. Sant Celoni

Saber més

Què veure a prop: