Gualba

Camins d’aigua

Avui us proposo una passejada resseguint un tram de la riera de Gualba. Si és a la primavera, gaudireu de mil tonalitats d’un verd relaxant.

Gualba

Només passar per sota les vies del tren hi ha un trencall a mà dreta, amb espai per a un o dos vehicles. Aquí comença una pista ampla i planera que a un costat ressegueix un dens bosc d’alzines i a l’altre uns extensos camps. 

Ompliu els ulls amb les vistes del Montseny.

Gualba

En general, aneu seguint els senyals blancs i grocs.

Gualba

Estem seguint l’antic camí ral, la via principal per anar des de la vila als camps i masies, de les quals en trobareu bones mostres en aquest itinerari. Fixeu-vos, per exemple, en les rajoles d’una petita edificació vora el camí.

Gualba

La pista gira una mica i passa pel costat d’un viaducte que canalitza les aigües de regadiu.

Gualba

Baixem gairebé a tocar de la riera on veurem una zona de lleure amb taules. Val la pena creuar el pont i arribar fins a la carretera per admirar la Villa Maria, una mansió modernista.

Villa María. Gualba

Tornem al camí que passa pel davant del restaurant Can Pascual i vorejant camps arribem a una bifurcació. Cal seguir a l’esquerra. El camí es fa més estret i baixa (compte, perquè després serà pujada). Trobem una altra séquia que permet desviar l’aigua cap a les basses i utilitzar-la per al reg dels horts.

Gualba

Passem el Torrent de Can Sivina i girem en angle agut a l’esquerra.

En un revolt apareix un antic safareig que utilitza l’aigua corrent per netejar i esbandir.

Gualba

Arribem a un pont que creua la riera.

Gualba

Per cert, el nom de Gualba prové de dues paraules llatines ‘aqua alba’ que vol dir aigua blanca.

Gualba

Un cop a l’altre costat podem continuar fins al poble o tornar pel mateix camí. Podeu escurçar, baixant per la carretera amb molt de compte fins a trobar la Villa Maria i desfeu el camí a partir d’aquest punt. És una mica perillós perquè no hi ha vials i en determinats punts els vehicles no us veuran.


INFORMACIÓ PRÀCTICA

  • Itinerariveure el mapa amb les indicacions.
  • Distància: 3,5 km anada. 7 km anada i tornada pel mateix camí. Itinerari lineal.
  • Durada: 1,30 h anant xino-xano (anar i tornar).
  • Desnivell: el camí no és del tot planer. De fet hi ha alguns pendents que, si bé no són forts, potser us faran suar un pèl.
  • Mobilitat: fins al restaurant, tot i no ser un ferm totalment planer, és apte per a persones amb mobilitat reduïda. La segona part ofereix dificultats per anar amb cadira de rodes.
  • Saber més:
    – elcami.cat
    – naturalocal.net