Cabrils, Cabrera, el Montcabrer i el misteri de les cabres perdudes

Sobre el topònim Cabrera.

Per començar, poc hi entenc sobre l’origen dels topònims, però a prop d’on visc trobem aquests tres que semblen tenir una mateixa arrel que es deu perdre en la nit dels temps: Cabrils, Cabrera de Mar i Montcabrer.

Eren plens de cabres aquests barris mentre els romans campaven per aquí? És poc probable, tot i que l’escut de Cabrera de Mar té, efectivament, una cabra negra menjant-se un arbre. El què hi havia en aquesta zona eren tarongers, ara substituïts per urbanitzacions mal asfaltades.

Panoràmica de Cabrera de Mar. El topònim Cabrera.
Cabrera de Mar.

La Vall de Cabrera

Així doncs, m’he posat el barret de Sherlock Holmes, he investigat una miqueta i he descobert que originalment aquesta part es deia la Vall de Cabrera. Una cabrera és una cabana on es recullen les cabres de nit. Segons Manuel Bofarull i Terrades (Origen dels noms geogràfics de Catalunya), podria ser que li donessin aquest nom per trobar-se a prop de la muntanya “mont Cabrer”.

Aquarel·la de la muntanya del Montcabrer (Maresme)
El Montcabrer. A la dreta la muntanya del Burriac.

La riera de Cabrils

I per què “mont Cabrer”? L’autor del llibre apunta que pot ser per “unes plaques roquisses que, vistes de lluny, semblen un ramat“. Que ara mateix em converteixi en ministre d’educació si les he vist mai. Potser el paisatge ha canviat des de llavors. Vés a saber.

El topònim Cabrils ve de “Ribo Caprilis” (any 996 dC) que vol dir riera de Cabrils, un nom també relacionat amb cabra.

Panoràmica de Cabrils. Maresme.
Cabrils.

Així mateix, he fet una nova cerca i resulta que pot ser que no tingui res a veure amb les cabres. Segons Jordi Bilbeny en el seu estudi “Què vol dir ‘Llagostera’?“, “Cabrera és literalment (en llengua ibèrica, allà pel segle III aC): petita (ka) muntanya (br) de pedra (era)”.

Però que cadascú tregui les seves pròpies conclusions sobre el topònim Cabrera. Sigui com sigui, la zona és plena de llocs que cal visitar. Però no, no hi ha cabres pasturant. Ni una.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).