Aquarel·la de la muntanya del Montcabrer (Maresme)

Cabrils, Cabrera, el Montcabrer i el misteri de les cabres perdudes

Sobre el topònim Cabrera.

Per començar, poc hi entenc sobre l’origen dels topònims, però a prop d’on visc trobem aquests tres que semblen tenir una mateixa arrel que es deu perdre en la nit dels temps: Cabrils, Cabrera de Mar i Montcabrer.

Eren plens de cabres aquests barris mentre els romans campaven per aquí? És poc probable, tot i que l’escut de Cabrera de Mar té, efectivament, una cabra negra menjant-se un arbre. El què hi havia en aquesta zona eren tarongers, ara substituïts per urbanitzacions mal asfaltades.

Panoràmica de Cabrera de Mar. El topònim Cabrera.
Cabrera de Mar.

La Vall de Cabrera

Així doncs, m’he posat el barret de Sherlock Holmes, he investigat una miqueta i he descobert que originalment aquesta part es deia la Vall de Cabrera. Una cabrera és una cabana on es recullen les cabres de nit. Segons Manuel Bofarull i Terrades (Origen dels noms geogràfics de Catalunya), podria ser que li donessin aquest nom per trobar-se a prop de la muntanya “mont Cabrer”.

Aquarel·la de la muntanya del Montcabrer (Maresme)
El Montcabrer. A la dreta la muntanya del Burriac.

La riera de Cabrils

I per què “mont Cabrer”? L’autor del llibre apunta que pot ser per “unes plaques roquisses que, vistes de lluny, semblen un ramat“. Que ara mateix em converteixi en ministre d’educació si les he vist mai. Potser el paisatge ha canviat des de llavors. Vés a saber.

El topònim Cabrils ve de “Ribo Caprilis” (any 996 dC) que vol dir riera de Cabrils, un nom també relacionat amb cabra.

Panoràmica de Cabrils. Maresme.
Cabrils.

Així mateix, he fet una nova cerca i resulta que pot ser que no tingui res a veure amb les cabres. Segons Jordi Bilbeny en el seu estudi “Què vol dir ‘Llagostera’?“, “Cabrera és literalment (en llengua ibèrica, allà pel segle III aC): petita (ka) muntanya (br) de pedra (era)”.

Però que cadascú tregui les seves pròpies conclusions sobre el topònim Cabrera. Sigui com sigui, la zona és plena de llocs que cal visitar. Però no, no hi ha cabres pasturant. Ni una.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més

Què veure a prop