Uns reis que es van quedar de pedra

Hi ha fets que, com alguns sants, tenen el do de la ubiquïtat. Sempre ens han explicat que els Reis Catòlics van rebre Colom al saló del Tinell quan va tornar del seu primer viatge. Vés per on que hi ha un altre lloc que es disputa aquest honor: el monestir de Sant Jeroni de la Murtra a Badalona. Qui té la raó?

Sant Jeroni de la Murtra
Ombres al claustre.

El cas és que aquest monestir situat als afores de Badalona té un interessant claustre gòtic amb capitells de pedra representant els personatges d’aquesta història i d’altres que en un moment o altre van ajudar amb alguna aportació econòmica.

Sant Jeroni de la Murtra
Font de Sant Miquel.

Patrocinant Sant Jeroni de la Murtra

La història es remunta al 1416 quan uns monjos del Garraf es van traslladar al Maresme, buscant una terra més productiva. 

Durant els quatre segles següents, el monestir va rebre ajuts d’importants personalitats, com els Àustries i també de pagesia benestant.

Campanar vigilant.

Joan II d’Aragó, protector del monestir va fer construir el refetor al segle XV, Els Reis Catòlics també van contribuir amb el finançament de diverses estances, fet pel qual trobem els seus rostres en unes mènsules. Altres benefactors van ser igualment retratats en altres punts de l’edifici.

Diuen que quan Ferran el Catòlic va ser agredit a Barcelona, va anar a la seva senyora a Montserrat a donar gràcies per no haver-la palmat. En acabat, s’instal·laren a Sant Jeroni de la Murtra on, segons la tradició, hauríen rebut Colom quan va tornar del seu primer viatge i no a Barcelona.

Aquarel·la amb una vista de l'exterior del conjunt monacal.

Fins avui

Després de l’abandó i la destrucció arran de la desarmortització del segle XIX, el recinte va passar de mà en mà. Fins que Francesca Güell, una de les filles de l’empresari i mecenes Eusebi Güell, el va comprar per restaurar-lo i convertir-lo en un lloc de repòs religiós.

És més que racomanable la visita a Sant Jeroni de la Murtra, tant a prop i tant oblidat per tots. Un edifici que, malgrat no tenir l’espectacularitat d’altres monestirs, respira una malenconiosa tranquil·litat.

El fet de veure l’església mig destruida, així com la descuidada conservació del recinte hi afegeix un aire atemporal i romàntic.

Àngel a la portada l’església.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més 

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).