Aquarel·la de l'església romànica de Sant Sebastià de Montmajor, dins el terme de Caldes de Montbui, al Vallès Oriental.

Un ‘déja vu’ amb mil anys d’història

Saps quan penses “això ho he vist i no sé on” com a Matrix? Doncs és el que m’ha passat en arribar a Sant Sebastià de Montmajor, un petitíssim nucli a 10 km de Caldes de Montbui.

És tan petit que només té un sol carrer. S’hi arriba per una bonica però enrevessada carretera amb corbes de 180° que recomano especialment als motards.

Aquarel·la de l'església romànica de Sant Sebastià de Montmajor, dins el terme de Caldes de Montbui, al Vallès Oriental.

Es tracta bàsicament d’una molt ben conservada església romànica del segle XI que depenia del monestir de Sant Cugat del Vallès. A partir del segle XIV va passar a dependre de Caldes de Montbui.

L’església, on destaca un curiós campanar al damunt, està envoltada de quatre cases formant una sagrera (espai sagrat al voltant) que s’ha mantingut pràcticament igual que el primer dia.

Sant Sebastià de Montmajor
La sagrera.

El minúscul indret es completa amb diverses masies escampades pel voltant. Ens hem d’imaginar el paisatge sense l’espés bosc que hi ha actualment, ja que tot eren camps, feixes i marges. L’entorn és digne d’admirar, amb magnífiques vistes i possibilitat de fer senderisme.

El segon Sant Sebastià de Montmajor

I per què dic que tenia vista l’església de Sant Sebastià de Montmajor? Doncs per la reproducció que hi ha al Poble Espanyol de Barcelona realitzada amb motiu de l’Exposició Universal de 1829.

El projecte inicial del recinte, que s’havia de dir ‘Iberona‘ pretenia recrear un poble ideal amb les principals característiques que tenen les poblacions de la península. L’obra havia de durar només els sis mesos que va durar l’exposició, però a causa de l’èxit de les visites es va ‘indultar’.

Sant Sebastià de Montmajor
El cementiri.

En aquest altre article trobaràs més informació arran de la segona visita que vaig ver a Sant Sebastià de Montmajor.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop