Aquarel·la del santuari romànic de la Mare de Déu d'Arboló, al Pallars Sobirà.

Treu el peu pel balcó i et casaràs

Una altra vegada que vagis a esquiar a Espot o Vaquèira o fer ràfting pel Noguera Pallaresa afluixa una mica la velocitat i mira amunt. A un quilòmetre i mig de Gerri de la Sal, en un revolt veuràs una església enfilada damunt les roques on es venera la Mare de Déu d’Arboló.

Aquarel·la del santuari romànic de la Mare de Déu d'Arboló, al Pallars Sobirà.

El santuari de la Mare de Déu d’Arboló

L’indret es troba dins el terme municipal de Soriguera (Pallars Sobirà) i en aquest santuari es venera la Mare de Déu d’Arboló. El nom, que antigament s’escribia Erboló i també Boló, podría estar relacionat amb herba, aigua (de l’iber), arbreda o arbust. El cas és que alguna cosa té a veure amb la natura, que és ben adient, considerant el paisatge que l’envolta.

Com moltes altres talles, aquesta també va ser trobada, tot i que ningú recorda com va estar el fet. El més probable és que un pastor se la trobés envoltada de fets misteriosos, ja que totes aquestes troballes s’expliquen si fa no fa, de la mateixa manera.

Un dels primers comtes del Pallars, agrait per l’ajuda divina rebuda durant una batalla contra els musulmans, va fer aixecar aquest santuari al lloc de la troballa.

Una llegenda assegura que la imatge d’aquesta verge la va portar al segle VIII un parent de Carlemany. La imatge va ser lliurada a uns monjos que aixecaren aquí un oratori, convertint-se així en un dels primers edificis aixecats a Catalunya dedicats a Maria.

Mare de Déu d'Arboló

Rituals d’amor

Atura’t a l’aparcament, creua el pont penjant damunt el riu i fes a peu el curt i romàntic caminet que hi porta. Fes-me cas, que val la pena.

El bonic edifici del segle XII es troba al mig d’un paisatge indescriptible. Els habitants del Pallars Sobirà hi fan aquí un popular aplec i diuen que la jove que aquest dia tregui el peu per la barana de l’ermita, l’any vinent tornarà casada.

Els nois, per la seva part, havien d’introduir una pedra dins un forat excavat a la paret rocosa que s’aixeca darrere l’edifici.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

El santuari: janaganamana.netlleidatur.com

Què veure a prop