Treu el peu pel balcó i et casaràs

Una altra vegada que vagis a esquiar a Espot o Vaquèira o fer ràfting pel Noguera Pallaresa afluixa una mica la velocitat i mira amunt. A un quilòmetre i mig de Gerri de la Sal, en un revolt veuràs una església enfilada damunt les roques on es venera la Mare de Déu d’Arboló.

Aquarel·la del santuari romànic de la Mare de Déu d'Arboló, al Pallars Sobirà.

El santuari de la Mare de Déu d’Arboló

L’indret es troba dins el terme municipal de Soriguera (Pallars Sobirà) i en aquest santuari es venera la Mare de Déu d’Arboló. El nom, que antigament s’escribia Erboló i també Boló, podría estar relacionat amb herba, aigua (de l’iber), arbreda o arbust. El cas és que alguna cosa té a veure amb la natura, que és ben adient, considerant el paisatge que l’envolta.

Com moltes altres talles, aquesta també va ser trobada, tot i que ningú recorda com va estar el fet. El més probable és que un pastor se la trobés envoltada de fets misteriosos, ja que totes aquestes troballes s’expliquen si fa no fa, de la mateixa manera.

Un dels primers comtes del Pallars, agrait per l’ajuda divina rebuda durant una batalla contra els musulmans, va fer aixecar aquest santuari al lloc de la troballa.

Una llegenda assegura que la imatge d’aquesta verge la va portar al segle VIII un parent de Carlemany. La imatge va ser lliurada a uns monjos que aixecaren aquí un oratori, convertint-se així en un dels primers edificis aixecats a Catalunya dedicats a Maria.

Mare de Déu d'Arboló

Rituals d’amor

Atura’t a l’aparcament, creua el pont penjant damunt el riu i fes a peu el curt i romàntic caminet que hi porta. Fes-me cas, que val la pena.

El bonic edifici del segle XII es troba al mig d’un paisatge indescriptible. Els habitants del Pallars Sobirà hi fan aquí un popular aplec i diuen que la jove que aquest dia tregui el peu per la barana de l’ermita, l’any vinent tornarà casada.

Els nois, per la seva part, havien d’introduir una pedra dins un forat excavat a la paret rocosa que s’aixeca darrere l’edifici.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

El santuari: janaganamana.netlleidatur.com

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).