Basílica de Santa Maria de Mataró

Un decorat de pel·lícula per a una basílica

Heu vist que els pobles de la pelis de l’oest americà són decorats aguantats per bigues? Doncs en veure la façana de la basílica de Santa Maria de Mataró m’ha donat aquesta mateixa impressió.

He llegit un estudi sobre la construcció i déu n’hi do la de coses que li han passat al temple. De l’església primitiva del segle XI no queda ni el record. La que es va fer a l’edat mitjana en estil romànic es va refer al segle XV en gòtic i dos segles més tard en barroc. Pel mig, terratrèmol, guerra, incendi, saqueig i tot el que vulgueu.

Al segle XVI es decidí fortificar l’església, per tal de convertir-la en l’edifici més segur de la vila. Benedito de Ràvena va ser el responsable del projecte. Benedito era un enginyer militar italià que va estar un temps a les ordres de Carles V, realitzant un projecte pel reforç de les fortificacions de Pamplona i Lleó entre altres.

Es construí un mur al voltant del temple amb quatre baluards als angles, on havia d’anar l’artilleria. El campanar es convertí en talaia. Però tot això era insuficient com a protecció i uns anys més tard es començà a construir la muralla.

Al segle XIX es van aconseguir els diners per fer la façana, però potser no van calcular bé el cost i va quedar inacabada, just per tapar una bona part del campanar. Avui, mirant-la pel cantó sembla un decorat.

Santa Maria de Mataró

La nova façana de Santa Maria de Mataró

El projecte de la nova façana va ser realitzat per Josep Simó i Fontcuberta el 1861. Simó, que es caracteritzava pel seu eclecticisme és autor de diverses xalets i esglésies a Vilanova i la Geltrú, Premià de Mar i Barcelona.

L’home, potser frustrat perquè la primera proposta no va ser aprovada per l’elevat cost, va presentar un segon projecte una mica ambigu, barrejant diversos estils.

El disseny inclou pilastres, finestrals neoromànics, una gran rosassa i un nou campanar que mai es va arribar a fer, altra vegada per manca de pressupost.

La principal ornamentació consisteix en dos rengles de nínxols amb escultures, de sants, apòstols, profetes, Jesús i la Mare de Déu. Algunes no van sobreviure a la Guerra Civil i van ser refetes posteriorment.

M’hauria agradat veure com era la primitiva façana (francament, l’actual no em convenç gens ni mica), encara que només fos el campanar sencer.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de Sant Francesc, d’Assís, 25. Mataró

Saber més

Què veure a prop