Aquarel·la de la població de Porrera, a la comarca del Priorat.

Endevina per on surt el sol

Els rellotges de sol de Porrera (Priorat).

En primer lloc, comprovem que des d’els temps de les mosques l’ésser humà ha sentit la necessitat d’aturar el temps. Davant el seu fracàs va inventar el rellotge, que és una manera un pèl masoquista de recordar-nos que estem de pas.

Porrera
Carrer Vilanova.

Al Priorat trobem Porrera, vila amb una veritable passió per marcar el pas del temps amb magnífics i interessants rellotges de sol. La majoria estan datats entre mitjans i finals del segle XIX, fet que resulta curiós, ja que a finals del segle XVIII els rellotges solars van deixar pas als mecànics.

Per exemple, tenim el de la fotografia de més avall anomenat El Portal és del segle XIX. A més de les hores, els mesos, el zodíac i no sé quantes coses més ens repta a desxifrar una enigmàtica endevinalla. Us avanço que, sense llegir les explicacions del fulletó no hi ha manera de saber la resposta, a menys que sapigueu llatí, matemàtiques i astronomia.

Rellotge de sol a Porrera.
Rellotge d’El Portal.

Els porros de Porrera

Habitada des de temps immemorials, Porrera comença a deixar constància de la seva existència a partir del segle XII arran d’una fortificació i d’unes mines de plom.

La tumultuosa història d’aquesta vila es pot resumir citant les paraules amb què era descrita: “la población más revoltosa que ninguna otra en Cataluña

Una llegenda sense cap fonament, preten justificar que el topònim prové dels temps d’inseguretat, quan per aquí sovint hi havia enfrontaments entres musulmans i cristians. Aquesta “era” de la “por” va quedar en Porrera.

La versió més acceptada afirma que prové de quan els romans en deien Vall dels Porros (Vallem Porreram), degut a l’abundància d’aquesta hortalissa.

Aquarel·la de la població de Porrera, a la comarca del Priorat.
Porrera.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer del Mestre Llurba, 5. Porrera

Saber més

Què veure a prop