Homenatge al metge

El monument al Doctor Gimbernat de Cambrils (Baix Camp).

Per començar, sobre l’origen del topònim Cambrils s’ha dit que ve de l’àrab, de l’iber, del llatí i algun altre més. Així doncs, ho deixaré estar, perquè de moment, no té solució. D’altra banda, quan fas una cerca de què visitar en aquesta vila, probablement no apareixerà el monument al doctor Gimbernat. De fet no apareix ni al cercador de l’IEC, que ja és dir.

A veure, tampoc és que el monument sigui per fer un oooh, però m’ha servit d’excusa per esbrinar una mica sobre la transcendental biografia d’aquest personatge.

Monument al Doctor Gimbernat de Cambrils, al Baix Camp.
El monument.

Sense llar coneguda

L’Antoni va néixer a Cambrils un fred dia d’hivern del 1734. Els seus pares eren pagesos i els avis, notaris. El que ara com ara ningú coneix és exactament on va néixer. Per això, durant el primer homenatge que se li va retre, es decidí col·locar una placa en un habitatge que ‘podria’ haver estat el seu.

Tanmateix, com que al noi li anaven bé els estudis, va passar d’escola en escola fins a acabar a la Universitat de Cervera. Allà va fer filosofia i humanitats. A vint-i-dos anys, amb el títol de Batxiller en Arts a la butxaca, va marxar a estudiar al Real Colegio de Cirugía de Cadis i després al de Barcelona, tots dos fundats pel cirurgià militar Pere Virgili i Bellver.

Amb vint-i-nou anys ja era catedràtic d’anatomia a Barcelona i cirurgià major de l’Hospital de la Santa Creu, malgrat l’oposició de tots els docents. Va ser en aquest centre on va tenir lloc una de les seves més grans aportacions: un nou mètode per operar l’hèrnia crural

Aquesta malaltia, també anomenada hèrnia femoral, té més incidència en les dones. És un bony que apareix a la zona de l’engonal a causa de feblesa de la paret de l’abdomen, que fa que els òrgans interns surtin.

Monument al Doctor Gimbernat de Cambrils, al Baix Camp.
El mal.

De la fama a l’oblit

El cas és que entre aquest descobriment i altres operacions reeixides, l’Antoni es va fer més famós que la Madonna cantant Like a Virgin. El rei Carles III s’assabentà i l’envià per Europa per tal d’estudiar com ho feien en altres centres, augmentant encara més el reconeixement a escala mundial.

En tornar, el rei li encarregà la creació del Real Colegio de Cirugía a Madrid. Després de no poques dificultats com enveges i descrèdits, el centre va ser inaugurat el 1787.

Gimbernat aplicà tots els seus coneixements, unificant a més, els estudis de cirurgia, farmàcia i medicina, que fins aquell moment es cursaven per separat.

Però va venir l’ocupació francesa i a continuació Ferran VII va ocupar el tron. Va ser la gran davallada de Gimbernat, qui va perdre tots els seus càrrecs. Va anar perdent les facultats mentals i finalment es va quedar cec, acabant els seus dies d’una manera gens digna.

Monument al Doctor Gimbernat de Cambrils, al Baix Camp.
El bé.

Perpetuar el record

Durant el segle XIX es tenia una visió romàntica de la vida que va portar a valorar personatges que d’una manera o altra havien estat herois.

Malgrat que Gimbernat va passar bastant de la vila on va néixer, Cambrils no oblidà que havia estat el bressol d’un gran personatge i el 1890 li dedicà un carrer.

Més tard, la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona va acordar celebrar el 1916 el centenari de la mort del cirurgià col·locant una placa a l’habitatge on suposadament havia nascut. El multitudinari acte va reunir grans personalitats de tots els àmbits així com familiars de l’homenatjat.

Escut de Cambrils en relleu, a la columna de pedra del monument.
La vila.

Un monument simbòlic

Com que la placa devia semblar poca cosa, en el 150 aniversari de la mort de Gimbernat es decidí erigir un monument que fos més modern i perpetués la memòria d’aquest personatge. Dedueixo que van anar tard, ja que això passava el 1968, dos anys després de la defunció del cirurgià.

El projecte es deu a Lluís Maria Saumells (hi ha qui ho escriu sense s final), pintor i escultor nascut a Gironella (Berguedà) el 1916 i de qui pràcticament no he trobat informació. És autor d’un monument a Tarragona dedicat a Sant Joan Baptista de La Salle (1954) i un altre a Salou a Jaume I (1940).

L’apassionada descripció que trobem a la pàgina de l’Ajuntament promet unes expectatives que queden un pèl lluny de la realitat.

Així doncs llegim que l’obra, que mal mirada sembla una espelma cúbica, vol representar la lluita contra les malalties i la mort. Té a la base uns ferros punxeguts i rovellats simbolitzant el dolor i la malaltia. La columna amb l’efígie del metge representa els coneixements i el rigor científic per combatre la malaltia. La flama feta amb vitralls emplomats -que s’il·luminen de nit- simbolitza la vida i la intel·ligència. Molt m’estaré d’afegir res més.

Relleu amb el bust del Doctor Gimbernat amb una dedicatòria..
El metge.

Retrat amb perruca

Per acabar, un darrer detall anecdòtic. Quan fas una cerca d’aquest senyor, invariablement el veus pintat, dibuixat o esculpit amb una perruca blanca, com al monument al Doctor Gimbernat de Cambrils. Resulta curiós llegir la història d’aquest complement que, des dels temps dels egipcis, ha variat considerablement.

Al segle XVI s’utilitzaven per compensar la calvície i, de pas, prevenir la tinya i els polls, tan freqüents per manca d’higiene. Al segle XVIII es posà de moda empolvorar les perruques per donar-los el característic color blanc. Carles III en duia una d’igual.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: avinguda Vidal i Barraquer, 1. Cambrils

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).