Castell de Sentmenat

Els cent soldats del centurió

Les llegendes són part fonamental de la història, perquè ens expliquen allò que no hi ha manera de saber amb certesa. Heu pensat mai perquè l’escut de Sentmenat té tres ales? Com que la història no ho sap, ho explica la llegenda.

Castell de Sentmenat
Façana sud i capella de Sant Jaume.

Allà pels temps en què la gent no arribava a vella (segle XI volem dir) es va construir a Sentmenat (Vallès Occidental) un castell molt curiós. Tenia forma semicircular i, a còpia d’afegir edificacions es va convertir en un compacte galimaties de portes, sales i escales.

Castell de Sentmenat
Entrada principal.

En una ocasió la plaça va ser assetjada i un centurió va arribar tan de pressa a donar ajut amb els seus cent “manats” que el senat romà li atorgà el nom de Sentmenat i va posar tres ales al seu escut fent referència a què havia anat més de pressa que un ocell.

Castell de Sentmenat
Façana est.

Durant segles de guerres i disputes hi van viure, entre d’altres, els marquesos de Sentmenat, que descansen a la capella annexa al castell.

Castell de Sentmenat
Capella de Sant Jaume.

Actualment l’exterior del castell està molt ben conservat, però, tot i la dedicació dels voluntaris l’interior necessita una bona injecció de diners que sembla que no arriben mai.

Castell de Sentmenat
Interior en reformes.

Per cert, volem agrair al guia que tan amablement ens ha fet les explicacions i ens ha ensenyat llocs del castell que normalment no es mostren a les visites.

Castell de Sentmenat
Creu de Malta al dipòsit d’aigua.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Com arribar: passeig del Castell, 41. Sentmenat.

Saber més: Gran Enciclopèdia Catalana

Què veure a prop: