Aquarel·la de l'ermita de Sant Cebrià de Cabanyes a Sant Fost de Campsentelles.

El berber que va ser bisbe

L’ermita de Sant Cebrià de Cabanyes a Sant Fost de Campsentelles.

Totes les religions tenen històries curioses. Per exemple la de Ciprià de Cartago, fill de berbers, que va néixer a Numídia l’any 200 (pels temps en què els romans van començar a fer bacanals). Es va convertir al cristianisme i va tenir una carrera meteòrica fins a arribar a ser bisbe i plantar cara al sant pare.

Us podeu imaginar que no va acabar massa ben parat i li van tallar el coll. Aquí el coneixem com a Sant Cebrià i algunes poblacions el van adoptar com el seu patró.

Per què us explico tot això? Perquè he visitat Sant Cebrià de Cabanyes una ermita del segle XII al terme de Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental).

Sant Cebrià de Cabanyes

En si l’edifici tampoc és que sigui res de l’altre món, però es troba immers en un paratge idíl·lic amb unes bones vistes sobre el Vallès. El camí per arribar és una pista que en alguns trams no està massa bé, així que aneu amb compte amb els cotxes baixos. Això sí, és perfecte per anar amb bicicleta de muntanya.

Sant Cebrià de Cabanyes

El retaule retrobat

Si les històries del passat són interessants, les del present tampoc tenen desperdici. El cas és que feia 130 anys que va desaparèixer el retaule gòtic (segle XV) d’aquesta ermita i ningú sabia on era.

Per aquelles casualitats de la vida, fa poc va aparèixer al MNAC després que un especialista en art medieval comencés a lligar caps i en determinés la seva procedència. Veieu com hi ha històries que sí que acaben bé?

Aquarel·la de l'ermita de Sant Cebrià de Cabanyes a Sant Fost de Campsentelles.

Ja que hi ets, et recomano fer una distreta caminada de només quatre quilòmetres pels voltants de l’ermita. Passaràs entre densos boscos i també gaudiràs de magnífiques panoràmiques del Vallès.

Amplia panoràmica de la plana vallesana amb el Montcau al fons.
La plana vallesana.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa 

Saber més

Què veure a prop