Amb el cap a les mans

El Santuari de Santa Quitèria a Vilanova del Vallès.

Una senyora va donar a llum nou filles, que déu n’hi do. En els temps dels romans això no estava ben vist, així que en secret va manar ofegar-les. Però la dida les va donar en adopció a famílies cristianes. Més tard totes foren martiritzades en ser considerades un perill per a l’Imperi Romà.

Santuari de Santa Quitèria
El campanar.

El marit, un alt càrrec romà, quan es va assabentar es va posar fet una fura i va concertar un matrimoni de conveniència per a la Quitèria, una de les filles. Ella ho va rebutjar i el pare la va tancar a la garjola. La verge se li aparegué, prometent-li que no perdria la seva virginitat i li va enviar un àngel que la va alliberar.

Santuari de Santa Quitèria
Frontó amb la imatge de Santa Quitèria.

Però la van trobar i la van degollar. Llavors la Quitèria va agafar el cap entre les mans i va anar fins a un poble prop de Toledo, on va ser enterrada.

La devoció per aquesta santa es va escampar per França i pel camí de Sant Jaume. Aquí també tenim alguns exemples, com el Santuari de Santa Quitèria que hi ha a Vilanova del Vallès, un edifici construït majoritàriament entre els segles XV i XVIII i del qual en parlo aquí.

Des d’aquí es poden contemplar boniques vistes de la serralada i del Vallès.

Santuari de Santa Quitèria
Detall de l’escut al peu de l’entrada.

Una tendra història

Quan vaig visitar el santuari, la porta era tancada i hi havia una noia asseguda a les escales. La propietària del restaurant del costat es va acostar per preguntar si li calia informació i la noia va començar a plorar desconsoladament.

Entre sanglots li va explicar que el lloc li portava records de quan la seva difunta àvia havia fet una promesa a la santa. Reconec que em va impactar.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).