
Terra de frontera
Itinerari pels Plans de Sió, extens municipi de La Segarra.
En aquells temps en què l’enemic era només un i tothom sabia qui era (no com ara que n’hi ha molts i no sempre són persones físiques que puguem reconèixer), es van aixecar un munt de castells per assegurar la terra reconquerida.
Una de les fronteres naturals entre cristians i sarraïns al segle XI va ser el riu Sió, que travessa tres comarques lleidatanes. Sembla que va ser una zona estratègica, ja que a cada vila trobem un castell, alguns en força bon estat.
Els anys van passar i la pau tornà, de manera que ja no calia tanta defensa i les fortificacions es transformaren en palaus, que és tal com els podem veure actualment.
Així doncs, aquesta ruta ens acosta a una molt petita mostra del patrimoni que concentra l’extens municipi anomenat Els Plans de Sió.
Montcortès de Segarra
Sortim de Barcelona i ens dirigim cap a Cervera. Allà prenem la carretera que porta a Agramunt (L-303) i de seguida veiem el castell de Montcortès de Segarra.
Aquesta majestuosa construcció, encara que no es pot visitar per dins, sorprèn pels acabats, especialment la treballada cornisa d’aire mudèjar.
L’Aranyó
Des d’aquí ja podem veure la nostra segona parada: L’Aranyó, un bon exemple de vila closa, és a dir que només tenia una entrada (ara en té més) que es podia barrar en cas d’atac. Curiós que l’església la van deixar fóra, a les mans de Déu. En aquest castell va néixer el prolífic escriptor Manuel de Pedrolo.
Ratera
Ens acostem a Ratera, per veure el magnífic castell molí, de propietat privada i perfectament conservat. A més, a la primavera tots els camps són verds i encara llueix més l’edifici.
Tot seguit, reculem i ens aturem un moment a l’ermita de Sant Sebastià que, durant la guerra civil, va servir de dormitori a un munt de presos. A pocs metres podem veure tres creus que, segons s’explica, recorden tres presos que van afusellar.
Però, sabeu què ens va impactar potser encara més que tot aquest patrimoni? Els camps que la primavera pinta de brillants verds.
Concabella
A continuació, arribem a Concabella on visitem en centre d’interpretació dels castells de Sió. L’exposició es troba allotjada al restaurat castell, tan malmès en èpoques anteriors que només es conserva l’exterior.
A pocs metres podem veure l’església romànica de Sant Salvador, amb una bonica portalada.
Montfalcó Murallat
Finalment ens dirigim a Montfalcó Murallat, la joia d’aquestes terres que ja us vaig descriure anteriorment. Una magnífica vila fortificada que es conserva com al segle XI.
Per acabar, allà mateix ens quedem a dinar i donem per finalitzat aquest itinerari pels Plans de Sió, amb ganes de tornar per aquestes terres que van defensar una important frontera.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Itinerari: veure el mapa
Saber més
- Castell de Montcortès de Segarra: castellscatalans.cat
- L’Aranyó: castellscatalans.cat
- Castell de Ratera: castellscatalans.cat
- Concabella
- Castell de Concabella
- Montfalcó Murallat
- La Segarra
Algunes de les fortificaciones es poden visitar els caps de setmana, amb reserva previa. La llàstima és que en aquest país nostre s’ha de pagar sempre per la cultura. Tot i que en aquest cas, molts son residencies privades.
Molts pobles també organitzen visites guiades des de l’ajuntament.
Per completar la jornada de fronteres, ben aprop, a La Noguera hi ha la frontera del Segre, de la Guerra Civil, on encara s’hi conserven moltes trinxeres.
Fuet i Mate
Hi ha tant per veure! El dia que em jubili penso passar el temps visitant pobles, castells, ermites, museus, ruïnes i tot el que se’m posi al davant 🙂