Cardedeu

Fruit d’amor i de passió

A la portalada de l’església de Santa Maria de Cardedeu trobem un conjunt escultòric del segle XVIII. Al costat esquerra de la porta, veiem una cariàtide que representa una dona vella i a la dreta una de jove. Als seus peus hi ha representades unes decoracions de fruits, entre ells, una magrana mig oberta.

La magrana s’associa amb la temptació, però també amb la fertilitat, segons grecs i romans, que a tot li donaven una explicació. Per això les núvies duien corones de flors de magraner.

Cardedeu

Com que amaga moltes llavors també es vincula amb el matrimoni i la fecunditat. Vaja, una mena de fruit de la passió. De fet a la mitologia clàssica trobem el mite de Persèfone que, en menjar sis grans de magrana, va quedar automàticament casada amb Hades. No volem saber què hagués passat si se la menja tota.

El seu conreu va ser introduït pels àrabs que, més pragmàtics ells, li atorgaven propietats curatives.

INFORMACIÓ PRÀCTICA