Un desconegut Vallès Oriental

Breu itinerari pel Vallès Oriental per conèixer Collsabadell, Sanata i Cardedeu.

Sovint dic que molt a prop tenim un món per descobrir. La ruta d’avui et sorprendrà amb indrets del Vallès Oriental dels que, molt probablement no en teníes notícia. Si, com jo, puges pel Maresme, per fer el recorregut més distret et recomano anar fins a Dosrius i des d’aquí arribar a Llinars del Vallès travessant l’exuberant parc del Corredor.

Aquarel·la amb una panoràmica de l'església de Sant Sadurní de Collsabadell.
Sant Sadurní de Collsabadell.

Collsabadell

Abans de travessar l’autopista trobaràs una pista ampla a mà dreta que porta a la casa de colònies dels Maristes. Passa pel costat i tornaràs a ser en una carretera asfaltada que et menarà fins a Sant Sadurní de Collsabadell. En aquest indret, ja esmentat al segle X s’hi bastí una església romànica que en èpoques posteriors va ser molt modificada, ampliant i afegint capelles laterals així com bastint el campanar. La peculiar torre circular adossada al campanar allotja una escala per accedir al segon pis. El 1977 s’instal·là una comunitat religiosa femenina procedent de Vallbona de les Monges.

Sant Sadurní de Collsabadell, Itinerari pel Vallès Oriental
Em mou la llum.

Sanata

Recula fins al pont que passa per damunt l’autopista i ves a buscar la carretera que porta a Sant Celoni. En pocs metres hi ha l’entrada a Sanata (cal seguir fins a una rotonda per agafar aquesta carretera).

Sant Joan de Sanata, Itinerari pel Vallès Oriental
Sant Joan de Sanata.

Sanata és una zona rural de masies masies disseminades, camps, bosc i l’església de Sant Joan, que no té res d’especial però queda bé al lloc on es troba. Està clar que no s’hi han mirat gaire amb les reformes a base de ciment. Aquesta església, inicialment romànica, va ser modificada i ampliada al segle XVI en estil gòtic.

Sant Joan de Sanata, Itinerari pel Vallès Oriental
Sant Joan de Sanata.

Desfés el camí com per anar a Cardedeu, però en comptes d’arribar-hi directament, et recomano fer una mica de volta passant per Sant Antoni de Vilamajor. És que les carreteres secundàries són molt agraïdes i es veuen paisatges més macos. Aquesta població que té l’Antoni Abat com a copatró, el 1822 se segregà del municipi de Sant Pere de Vilamajor.

Cardedeu

En aquesta important població cal fer una aturada i donar una volta pel centre històric. Amb l’arribada del ferrocarril al segle XIX la burgesia barcelonina va venir a estiuejar aquí. Per això veuràs un munt de vil·les o torres que déu n’hi do! Per cert, el mot torre prové precisament de la torre que tenien molts d’aquests xalets. D’una banda, servia per instal·lar-hi el dipòsit d’aigua. De l’altra banda, era una manera de destacar entre les altres construccions.

Per exemple, la casa Viader és un notable edifici noucentista recobert d’esgrafiats i amb un deliciós jardí. Deu el seu nom a l’empresari lleter Marc Viader i Bas, qui el 1925 participà en la fundació de Letona. Probablement, et sonarà el Cacaolat, la beguda estrella d’aquesta empresa.

Detall de la casa Viader, notable edifici modernista a Cardedeu.
Casa Viader. Cardedeu.

A l’església de Santa Maria, para atenció a la portalada del segle XVIII, amb relleus representant l’assumpció de la Verge. Per cert, em pregunto si les punxes clavades al relleu escultòric no serà una forma poc ortodoxa d’intervenir el patrimoni.

Cardedeu. Església de Santa Maria, Itinerari pel Vallès Oriental
Acupuntura barroca.

Entra l’estret passadís que trobaràs a la dreta de l’església i que segurament correspon a l’antiga sagrera). Seguidament, baixa fins al carrer Teresa Oller per descobrir boniques cases i balcons decorats amb rajoles des d’on potser algun vilatà t’observarà detingudament.

Cardedeu
Mirant qui passa.

Si tens temps, aprofita per visitar l’original cementiri d’aquesta vila. Va ser projectat el 1921 per Manuel Raspall i construït totalment amb granit, fet que li dona una interessant harmonia. Cardedeu mereix una visita més detinguda, però no és l’objectiu d’avui.

Cementiri noucentista de Cardedeu projectat per Manuel Raspall.
Cementiri de Cardedeu.

Finalment, per acabar aquest breu itinerari pel Vallès Oriental, torna seguint les indicacions per anar a Dosrius i d’aquí cap a casa.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).