Rellotge de sol a Sant Sadurní de Collsabadell.

Un desconegut Vallès Oriental

Breu itinerari pel Vallès Oriental per conèixer Collsabadell, Sanata i Cardedeu.

Sovint us dic que molt a prop tenim un món per descobrir. La ruta d’avui ens sorprèn amb indrets del Vallès Oriental dels que ni en teníem notícia.

Per fer el recorregut més distret us recomano anar fins a Dosrius i arribar a Llinars del Vallès travessant l’exuberant parc del Corredor.

Sant Sadurní de Collsabadell
Sant Sadurní de Collsabadell.

Collsabadell

Abans de travessar l’autopista trobareu una pista ampla a mà dreta que porta a la casa de colònies dels Maristes. Passeu pel costat i tornarà a ser una carretera asfaltada fins a Sant Sadurní de Collsabadell. En aquest indret, ja esmentat al segle X s’hi bastí una església romànica que posteriorment va ser molt modificada.

Sant Sadurní de Collsabadell, Itinerari pel Vallès Oriental
Em mou la llum.

Sanata

Reculem fins al pont que passa per damunt l’autopista i anem a buscar la carretera a Sant Celoni. En pocs metres trobem l’entrada a Sanata (cal seguir fins a una rotonda per agafar aquesta carretera).

Sant Joan de Sanata, Itinerari pel Vallès Oriental
Sant Joan de Sanata.

Sanata és una zona rural de masies masies disseminades, camps, bosc i l’església de Sant Joan, que no té res d’especial però queda bé al lloc on es troba. Està clar que no s’hi han mirat gaire amb les reformes a base de ciment. Aquesta església, inicialment romànica, va ser modificada i ampliada al segle XVI en estil gòtic.

Sant Joan de Sanata, Itinerari pel Vallès Oriental
Sant Joan de Sanata.

Desfem el camí per anar a Cardedeu, però en comptes d’anar-hi directament, farem una mica de volta passant per Sant Antoni de Vilamajor. És que les carreteres secundàries són molt agraïdes i es veuen paisatges més macos.

Cardedeu

A Cardedeu ens hi aturem a l’aparcament del centre i donem una volta. Amb l’arribada del ferrocarril al segle XIX la burgesia barcelonina va venir a estiuejar aquí. Per això veurem un munt de vil·les que déu n’hi do.

Cardedeu, Itinerari pel Vallès Oriental
Cardedeu. Carrer Teresa Oller.

A l’església de Santa Maria, ens fixarem amb la portalada del segle XVIII, amb relleus representant l’assumpció de la Verge. Per cert, em pregunto si les punxes clavades al relleu escultòric no serà una forma poc ortodoxa d’intervenir el patrimoni.

Cardedeu. Església de Santa Maria, Itinerari pel Vallès Oriental
Acupuntura barroca.

Passem per l’estret passadís que trobem a la dreta de l’església (segurament l’antiga sagrera) i baixem fins el carrer Teresa Oller per descobrir boniques cases i balcons decorats amb rajoles des d’on ens observen detingudament.

Cardedeu
Mirant qui passa.

Cardedeu mereix una visita detinguda, però no era l’objectiu d’avui. Un altre dia m’hi esplaiaré més.

Finalment, per acabar aquest breu itinerari pel Vallès Oriental, tornem seguint les indicacions per anar a Dosrius i d’aquí cap a casa.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop