Aquarel·la amb una panoràmica de l'església de Sant Sadurní de Collsabadell.

Un desconegut Vallès Oriental

Breu itinerari pel Vallès Oriental per conèixer Collsabadell, Sanata i Cardedeu.

Sovint dic que molt a prop tenim un món per descobrir. La ruta d’avui et sorprndrà amb indrets del Vallès Oriental dels que, molt probablement no en teníes notícia.

Per fer el recorregut més distret et recomano anar fins a Dosrius i des d’aquí arribar a Llinars del Vallès travessant l’exuberant parc del Corredor.

Aquarel·la amb una panoràmica de l'església de Sant Sadurní de Collsabadell.
Sant Sadurní de Collsabadell.

Collsabadell

Abans de travessar l’autopista trobareu una pista ampla a mà dreta que porta a la casa de colònies dels Maristes. Passeu pel costat i tornarà a ser una carretera asfaltada fins a Sant Sadurní de Collsabadell. En aquest indret, ja esmentat al segle X s’hi bastí una església romànica que posteriorment va ser molt modificada.

La peculiar torre circular adossada al campanar allotja una escala per accedir al segon pis.

Sant Sadurní de Collsabadell, Itinerari pel Vallès Oriental
Em mou la llum.

Sanata

Reculem fins al pont que passa per damunt l’autopista i anem a buscar la carretera a Sant Celoni. En pocs metres trobem l’entrada a Sanata (cal seguir fins a una rotonda per agafar aquesta carretera).

Sant Joan de Sanata, Itinerari pel Vallès Oriental
Sant Joan de Sanata.

Sanata és una zona rural de masies masies disseminades, camps, bosc i l’església de Sant Joan, que no té res d’especial però queda bé al lloc on es troba. Està clar que no s’hi han mirat gaire amb les reformes a base de ciment. Aquesta església, inicialment romànica, va ser modificada i ampliada al segle XVI en estil gòtic.

Sant Joan de Sanata, Itinerari pel Vallès Oriental
Sant Joan de Sanata.

Desfem el camí per anar a Cardedeu, però en comptes d’anar-hi directament, farem una mica de volta passant per Sant Antoni de Vilamajor. És que les carreteres secundàries són molt agraïdes i es veuen paisatges més macos.

Cardedeu

A Cardedeu ens aturem a l’aparcament del centre i donem una volta. Amb l’arribada del ferrocarril al segle XIX la burgesia barcelonina va venir a estiuejar aquí. Per això veuràs un munt de vil·les o torres que Déu n’hi do.

Per cert, el mot torre prové precisament de la torre que tenien molts d’aquests xalets. D’una banda, servia per instal·lar-hi el dipòsit d’aigua. De l’altra banda, era una manera de destacar entre les altres construccions.

Cal destacar la casa Viader, un notable edifici noucentista, recobert d’esgrafiats i amb un deliciós jardí. Deu el seu nom a l’empresari lleter Marc Viader i Bas, qui el 1925 va participar en la fundació de Letona. Probablement, et sonarà el Cacaolat, la beguda estrella d’aquesta empresa.

Detall de la casa Viader, notable edifici modernista a Cardedeu.
Casa Viader. Cardedeu.

A l’església de Santa Maria, para atenció a la portalada del segle XVIII, amb relleus representant l’assumpció de la Verge. Per cert, em pregunto si les punxes clavades al relleu escultòric no serà una forma poc ortodoxa d’intervenir el patrimoni.

Cardedeu. Església de Santa Maria, Itinerari pel Vallès Oriental
Acupuntura barroca.

Passa per l’estret passadís que trobaràs a la dreta de l’església (segurament l’antiga sagrera) i baixa fins el carrer Teresa Oller per descobrir boniques cases i balcons decorats amb rajoles des d’on ens observen detingudament.

Cardedeu
Mirant qui passa.

Si tens temps, aprofita per visitar l’original cementiri d’aquesta vila. Va ser projectat el 1921 per Manuel Raspall i construït totalment amb granit, el que li dona una interessant harmonia.

Cementiri noucentista de Cardedeu projectat per Manuel Raspall.
Cementiri de Cardedeu.

Cardedeu mereix una visita detinguda, però no era l’objectiu d’avui.

Finalment, per acabar aquest breu itinerari pel Vallès Oriental, tornem seguint les indicacions per anar a Dosrius i d’aquí cap a casa.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop