Vilassar de Mar

Jo també rego el meu hortet…

Les cases de cós a Vilassar de Mar (Maresme).

Va haver-hi un temps en què les coses van començar a anar millor i els pescadors de Vilassar de Mar es van poder construir cases com cal. Això passava al segle XVIII.

Fins a mitjans del segle XX, abans no van arribar tècniques constructives més innovadores, l’anomenada ‘casa de cós’ o més ben dit ‘casa d’un cós’, va ser el model de construcció més extés per la comarca del Maresme. Aquesta tipologia d’habitatge coincideix amb una important etapa d’expansió iniciada al segle XVII.

Totes les cases tenien la mateixa estructura: planta baixa i una eixida amb safareig. Generalment tenien una mateixa amplada, probablement determinada per l’ample de les bigues.

Les façanes s’orientaven de cara a mar per aprofitar al màxim els beneficis del sol.

A l’altre costat del carrer cada casa tenia el seu hort, on collien el necessari per a la seva subsistència. A continuació, amb la vinguda dels rics estiuejants barcelonins, les cases es van guarnir amb motius modernistes i molts horts es van convertir en bonics jardins.

Fins que l’especulació els va anar enterrant sota els fonaments de noves cases.

Cases de cós a Vilassar de Mar

Al carrer del Doctor Masriera encara podem veure el que queda d’un d’aquests romàntics espais, delimitat per unes columnes amb cistelles de pedra plenes de fruites.

Així doncs, aquesta és la raó de què diversos carrers presentin una homogeneïtat de façanes a la vorera de muntanya, on precisament trobem les cases de cós de Vilassar de Mar. Finalment, a la banda de mar el que hi ha és una barreja d’estils, al lloc on antigament els pescadors regaven el seu hortet.

Vilassar de Mar
Carrer de l’Arpella 30

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Doctor Masriera, 29. Vilassar de Mar

Saber més

Rutes per Vilassar de Mar