Lliçà d'Amunt. Ermita de Santa Justa

Les germanes terrissaires

Allà al segle III (és a dir, fa moooolt de temps) hi havia a Hispalis (ara Sevilla) dues germanes que feien terrissa. L’una es deia Justa i l’altra Rufina. Un dia en què els romans celebraven la festa a Venus, elles, que eren cristianes convençudes, no només es van negar a fer cap ofrena, sinó que van agafar la figura de la deessa i la van fer miques.

Lliçà d'Amunt. Ermita de Santa Justa

Us podeu imaginar el rebombori. Us estalvio el detall dels martiris, només que sapigueu que la seva mort va originar una gran devoció que fins i tot va arribar a Catalunya. De fet hi ha una història paral·lela que les fa de Barcelona.

Lliçà d'Amunt. Ermita de Santa Justa

A Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental) trobem l’ermita de Santa Justa i Santa Rufina, força amagada entre els arbres en un lloc especialment maco. Els seus orígens es remunten al segle XI, tot i que va ser modificada en segles posteriors.

El que més m’ha cridat l’atenció és un altíssim mur a l’entrada, amb obertures que semblen per posar-hi campanes. La veritat és que les explicacions que he trobat no m’han aclarit massa si realment es tracta d’un campanar.

Lliçà d'Amunt. Ermita de Santa Justa

Sigui com sigui val la pena acostar-s’hi i fins i tot passar el matí amb els nanos o dur el dinar i menjar a la fresca, contemplant aquesta interessant construcció.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

  • Com arribar: veure el mapa
  • Indicacions: venint de Barcelona per la C-17 heu d’agafar la sortida cap a Caldes de Montbui. Preneu la C-1415b i en només 1,7 km hi ha una entrada a mà dreta on diu “Abocador clausurat”. Al mapa veureu el punt on heu de deixar el vehicle. Allà mateix comença un camí que heu de seguir encara que el veieu tancat amb una cadena. Només teniu 100 m fins a l’ermita.
  • Saber més
    sobre l’ermita
    – sobre les vides de les santes: wikiwand.com
    – sobre la seva devoció a Catalunya: El Reliquiari