Guivernau. Premià de Dalt

Cels florits

Obres de Guivernau a Premià de Dalt (Maresme).

Segurament haureu vist núvols blancs amb forma de gos, de cavall, de coet, … fins i tot de coliflor. Però, n’heu vist mai que tinguin forma de flor? Difícil, eh?

Joan Baptista Guivernau va ser un ceramista que treballà segons la manera tradicional, de tal manera que, als anys 50 li van encarregar molts plafons amb motius d’oficis i de sants que trobem a fonts, esglésies i museus.

Una de les característiques més identificatives de la seva obra són uns núvols la mar de recaragolats.

Sense anar més lluny, a Premià de Dalt trobem la font a la plaça de l’antic ajuntament, amb Sant Pere beneint al respectable i la floreta al cel.

Premià de Dalt

A la mateixa vila, a la façana d’una casa al carrer Manso Montserrat, trobem un plafó de rajoles on veiem (el que imaginem que és) un nen Jesús assegut en un núvol, que planta una corona florida a Santa Rosa. A la dreta de la santa un gran núvol-flor li fa ombra.

Plafó ceràmic a Premià de Dalt amb la imatge de Santa Rosa.

Probablement, la seva obra més coneguda és la font del carrer de la Portaferrissa on veiem les desaparegudes muralles i a Sant Josep Oriol vigilant l’escena dalt d’un núvol… en forma de flor!

Al segle XVIII els ceramistes també pintaven núvols. Però penso que cap autor va imprimir tanta força a aquest element que ha acabat per convertir-se en el signe distinctiu de les obres de Guivernau a Premià de Dalt i a qualsevol altre lloc.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Com arribar: Premià de Dalt

Saber més

Altres ceramistes

Altres articles sobre Guivernau