Aquarel·la amb una vista de l'ermita de Santa Justa i Santa Rufina.

Les germanes terrissaires

L’ermita de Santa Justa i Santa Rufina a Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental).

Allà al segle III (és a dir, fa moooolt de temps) hi havia a Hispalis (ara Sevilla) dues germanes que feien terrissa. L’una es deia Justa i l’altra Rufina. Un dia en què els romans celebraven la festa a Venus, elles, que eren cristianes convençudes, no només es van negar a fer cap ofrena, sinó que van agafar la figura de la deessa i la van fer miques.

Aquarel·la amb una vista de l'ermita de Santa Justa i Santa Rufina.

Et pots imaginar el rebombori. T’estalvio el detall dels martiris, només que sapigues que la seva mort va originar una gran devoció, que fins i tot va arribar a Catalunya. Probablement, l’ocupació sarraïna del sud de la península va motivar que les relíquies d’aquestes santes emprenguessin un llarg viatge cap al nord.

Una altra versió, més de la ceba, assegura que aquestes noies regentaven una botiga de terrissa a Barcelona -i ha qui diu que a Camprodon-. En descobrir-se que eren cristianes, van fugir i es van refugiar a Prats de Molló, on tenen dedicada l’església parroquial que custòdia les relíquies de les santes.

Lliçà d'Amunt. Ermita de Santa Justa i Santa Rufina

Un estrany campanar

Si no et ve de pas anar fins allà i et trobes pel Vallès, acosta’t fins a Lliçà d’Amunt per veure l’ermita de Santa Justa i Santa Rufina, força amagada entre els arbres en un lloc especialment maco. Els seus orígens es remunten al segle XI, tot i que va ser modificada en temps posteriors.

El que més crida l’atenció és un altíssim mur a l’entrada amb tot un seguit d’obertures. Tot i que no queda del tot clar, diuen que inicialment podria haver estat un campanar de cadireta. Tanmateix, és ben peculiar.

Sigui com sigui val la pena acostar-s’hi i fins i tot passar el matí amb els nanos o dur el dinar i menjar a la fresca, contemplant aquesta interessant construcció.

Lliçà d'Amunt. Ermita de Santa Justa i Santa Rufina

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més 

Què veure a prop