Església romànica de Sant Fèlix de Canovelles, Vallès Oriental.

Sant Fèlix de Canovelles

Als afores de Granollers hi ha una gran avinguda on van esgotar els permisos per fer rotondes i posar bonys. I també es veu una espantosa església, potser dels anys 70 que et donen ganes de passar de llarg. Però uns metres més amunt  hi ha una petita joia romànica: l’església de Sant Fèlix de Canovelles (Vallès Oriental).

Integrada en un antic micronucli rural, Sant Fèlix de Canovelles és un món a part. Com acostuma a passar, l’he trobat tancada. Però l’exterior bé val una aturada. L’edifici, probablement construit durant el segle XI, tot i que modificacions i reformes posteriors li han canviat la fesomia.

La portalada romànica va ser col·locada posteriorment i, entre altres elements, trobem diversos éssers alats, algun fins i tot, amb cara humana.

Capitells de la portalada de Sant Fèlix de Canovelles

Antigament, l’au era un animal amb diferents càrregues simbòliques, segons de quin ocell es tracti. En grec, el mot ocell ve a dir ‘missatge del cel’. És l’únic animal que enllaça el cel i la terra i per tant, alguna cosa divina deu amagar. Pot representar l’ànima i la immortalitat. Recordem que els àngels es representen amb ales, com els ocells.

De fet sembla que era situada en un lateral i després la van encastar aquí.

Fèlix o Feliu va ser un diaca de Narcís, bisbe de Girona al segle IV dC. Segons unes versions, és d’origen africà i segons unes altres, alemany. Mentre tots dos oficiaven missa a Girona, van entrar uns infidels i li van tallar el coll.

Cal donar la volta al carrer per veure la nau i l’absis des de l’exterior que sembla restaurat amb un excés de cura.

Absis de Sant Fèlix de Canovelles

INFORMACIÓ PRÁCTICA

Situació: carrer de Sant Feliu, 3. Canovelles

Saber més

Què veure a prop