Entre poc i massa

M’agrada quan veig el patrimoni ben conservat i restaurat. Però de vegades em sembla que el zel restaurador es passa de la ratlla. En unes ocasions perquè afegeixen massa coses alienes que desvirtuen l’obra. I d’altres quan es vol polir tant que sembla fet d’aquest matí.

Aquarel·la de l'església de Sant Esteve del Coll, dins el terme de Llinars del Vallès, al Vallès Oriental.
Sant Esteve del Coll.

Sant Esteve del Coll

Aquesta és la impressió que he tingut amb l’església de Sant Esteve del Coll a Llinars del Vallès, que, de tan neta i repolida, m’ha recordat aquelles construccions fetes amb Exin Castillos, més que no pas una obra del segle XVI.

El temple probablement construït al segle XVI, va ser ampliat posteriorment en diversos estils, com la façana renaixentista..

Sant Esteve del Coll
Quan els noms s’interpretaven lliurement.

Segons les Escriptures, els Apòstols van escollir Esteve poc després de la mort de Jesús, per tal de gestionar l’economia del grup. Alguna prèdica passada de to va encendre l’assemblea de Jerusalem i l’acabaren matant a cops de pedra, que abans no anaven amb bajanades.

Llinars del Vallès, Sant Esteve del Coll
Sant Esteve del Coll. Detall de la porta.

Sant Sebastià de Puigpedrós

En canvi, dins el mateix municipi sort he tingut de les indicacions per trobar l’ermita de Sant Sebastià de Puigpedrós, documentada al segle XVII. Fins fa poc, les quatre pedres que amb prou feina s’aguantaven dretes entre els pins eren invisibles des del camí.

Fins a principis del XX encara se celebrava aquí un aplec en honor al màrtir.

Llinars del Vallès
Ermita de Sant Sebastià.

Sebastià va ser un militar romà que es convertí al cristianisme i ajudava els altres fidels perseguits per evitar-los patiments. Quan el van descobrir, el lligaren a un tronc i els arquers li van clavar un munt de sagetes. Però no va morir.

Un cop recuperat s’atreví a criticar l’emperador la seva actitud. Llavors el van dur al circ on va ser executat i problema resolt. Després de mort va ser famós per salvar Roma de la pesta i aviat es convertí en el sant més venerat durant les epidèmies.

Llinars del Vallès
Ermita de Sant Sebastià.

Nota a gener de 2021

En el moment d’escriure aquest article, l’ermita de Sant Sebastià es trovaba en un estat lamentable de deixadesa. Però ara, em complau molt comunicar que l’edifici està en procés de reconstrucció, gràcies a la iniciativa de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de Llinars del Vallès, així com dels veïns del Coll.

Llinda de l'ermita de Sant Sebastià de Puigpedrós, dins el terme de Llinars del Vallès, al Vallès Oriental.
El nou portal de Sant Sebastià de Puigpedrós.

Després de dos anys de treballs, l’edifici ja ha estat cobert i l’exterior es troba molt avançat.

Fins i tot s’ha recuperat l’antic aplec, on els vilatans aprofiten per cercar el que anomenen pedretes de Sant Sebastià, uns cristalls de quars considerats amulets protectors.

Treballs de reconstrucció de l'ermita de Sant Sebastià de Puigpedrós, dins el terme de Llinars del Vallès.
Treballs de reconstrucció. Gener 2021.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Sant Esteve del CollSant Sebastià de Puigpedrós

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

  1. Hola bon dia
    sóc Jordi puchol impulsor de la reconstrucció de la ermita de sant Sebastià. M agradaria que en poguéssim posar en contacte, ja que no se si sabeu que l’ermita la estem restaurant, i participen voluntaris de la adf de Llinars veïns de sant esteva del coll i altre que no formen part de cap entitat pero i col.laboren

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).