Aquarel·la de la Torrassa de Llinars del Vallès al mig del bosc.

Topònims políticament incorrectes

La Torrassa de Llinars del Vallès.

Heu pensat quants noms de  llocs ara ens distorsionen l’oïda? Per exemple la Roca dels Moros (Cogul), el Pont del Moro (Alboraia), carrer de la Mà del Moro (Palma) o la Penya del Moro (Collserola).

Alguns s’han modificat per fer-los políticament correctes, com la Torrassa del Moro de Llinars del Vallès, que s’ha quedat amb La Torrassa i prou.

Es digui com es digui, el lloc mereix una visita. Després de pujar per una pista en bon estat, deixem el vehicle a l’esplanada i fem els planers 300 metres finals a peu.

Aquarel·la de la Torrassa de Llinars del Vallès al mig del bosc.

Aquesta torre del segle II sembla que la van construir els romans per vigilar la zona, ja que des d’aquest punt tenim una esplèndida vista del Vallès Oriental. Actualment és punt de trobada d’aplecs i de ciclistes que esmorzen (hi ha un petit bar!) abans de continuar per la serralada.

Llinars del Vallès
Queda clar que això és terme de Llinars del Vallès?

Els grans carreus de la base estan força ben treballats. La resta de la torre es va refer amb menys glamur en època medieval. Després d’anys d’oblit ha estat curosament restaurada i condicionada.

La Torrassa de Llinars del Vallès

Els dies festius l’interior és accessible. Unes escales ens porten a la part superior.

La Torrassa de Llinars del Vallès

Des de dalt podem fer-nos una idea de què vigilaven els romans, tret d’alguns polígons industrials, una autopista i algunes urbanitzacions.

El Vallès Oriental
El Vallès Oriental.

Abans de baixar em sento inspirat i, per una vegada, tinc la debilitat de fer-me un selfie a les escales (sic transit gloria mundi).

Per cert, el mot ‘moro’ es fonamenta en la creença popular que en algun temps va servir per avisar a les poblacions quan venien els emissaris àrabs a cobrar els impostos.

La Torrassa
Llums i ombres dins la torre.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop