Rètol de l'antiga fàbrica Polinex a Dosrius.

Relíquia gràfica

Un logotip dels anys 60 a Dosrius (Maresme).

A l’entrada de Dosrius (Maresme) hi havia l’empresa Polinex que semblava extreta d’un museu: blanca, amb una mica de jardí i fins i tot una certa gràcia arquitectònica.

No obstant això, el que em cridava l’atenció era el seu logotip, que es va mantenir miraculosament inalterat des dels anys seixanta fins al 2019.

Dosrius. Polinex, Logotip dels anys 60

Estava dissenyat amb una tipografia més pròpia dels anys cinquanta, amb dos colors contrastats i una estrella, potser una llunyana referència a l’estructura bàsica d’un polímer, ja que fabricaven articles amb poliestirè.

Aquest material és un derivat del petroli i hi ha diversos tipus, segons el procés. Hi ha un que és dur i resistent que s’utilitza per exemple per als televisors. Un altre és transparent i el trobem a les capses d’ous o de cd. Un tercer és un excel·lent aïllant tèrmic i acústic, com el famós porexpan. En altres aplicacions, també s’utilitza per peces esportives, cascs, explosius i milions de llocs més.

Tot i això, l’únic que em distorsiona és la lletra x que no té res a veure amb les altres. La van afegir posteriorment? Va ser un caprici del dissenyador? Misteri.

Disseny que evoluciona

Quan els anys trenta i quaranta va tenir lloc l’auge de la publicitat, les empreses van començar a dissenyar imaginatius i historiats logotips. A partir dels anys cinquanta, es van posar de moda les tipografies de línies rectes.

Malgrat que darrerament només faig que xurros, bunyols i refregits per voluntat dels meus clients, com a dissenyador gràfic sento debilitat per aquestes mostres anònimes que, amb una petita neteja, tornarien a ser tan actuals com quan es van crear.

Finalment, els nous propietaris de la nau no han sabut valorar el disseny del logotip anterior i l’han substituït per un altre. Una llàstima.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Què veure a prop