Més ajuda contra el drac

L’antic portal gòtic de l’església de Vilassar de Dalt (Maresme).

Em sap greu, però Sant Jordi no té l’exclusiva de matar dracs. Abans que ell ja trobem que Sant Miquel en la valerosa tasca de defensar a cops d’espasa o llança les ànimes dèbils, de les urpes del maligne transformat en drac.

Més lloc pels feligresos

Un dia de primavera de 1511 la comunitat de Vilassar de Dalt va rebre la visita d’un delegat del bisbe de Barcelona que va decidir que allà calia un temple més gran. Vuit anys més tard ja tenien construïda la flamant església de Vilassar de Dalt.

Però la guerra civil (ignorant com totes les guerres) no va diferenciar entre art i fanatisme. Així que avui trobem unes poques restes que van sobreviure, com la portalada que es va recol·locar a la paret lateral de la nova església (1943).

Aquarel·la de l’antic portal gòtic de l’església de Vilassar de Dalt, amb Sant Miquel matant el drac.

Els delicats capitells representen motius vegetals. A la nostra esquerra veiem una mènsula (una mena de capitell sense columna que sembla aguantar l’arcada) amb la figura de Sant Miquel endinyant-li la llança al drac. El mateix personatge apareix al capdamunt del portal.

Com sabem que no és Sant Jordi?

Sant Jordi era un cavaller i un heroi. Com la majoria d’herois que veiem a les pantalles, duia una capa. En canvi, Miquel és un àngel i sempre duu ales. Què dic un àngel? Un arcàngel! És a dir, un cap d’àngels, situat just per sota de Déu. Segons la tradició, hi havia set arcàngels que s’encarregaven de dur a terme les gestions divines.

Quan Llucifer, que havia estat un d’aquests encarregats, es va revoltar perquè tenia ganes de més poder, el seu col·lega Miquel el va amenaçar i el va fer fóra de les estances celestials.

Ara ja sabeu que si Sant Jordi està distret amb la princesa, teniu una ajuda extra a qui recòrrer.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Àngel Guimerà. Vilassar de Dalt

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).