Aquarel·la de l’antic portal gòtic de l’església de Vilassar de Dalt, amb Sant Miquel matant el drac.

Més ajuda contra el drac

L’antic portal gòtic de l’església de Vilassar de Dalt (Maresme).

Em sap greu, però Sant Jordi no té l’exclusiva de matar dracs. Abans que ell ja trobem que Sant Miquel en la valerosa tasca de defensar a cops d’espasa o llança les ànimes dèbils, de les urpes del maligne transformat en drac.

Més lloc pels feligresos

Un dia de primavera de 1511 la comunitat de Vilassar de Dalt va rebre la visita d’un delegat del bisbe de Barcelona que va decidir que allà calia un temple més gran. Vuit anys més tard ja tenien construïda la flamant església de Vilassar de Dalt.

Però la guerra civil (ignorant com totes les guerres) no va diferenciar entre art i fanatisme. Així que avui trobem unes poques restes que van sobreviure, com la portalada que es va recol·locar a la paret lateral de la nova església (1943).

Aquarel·la de l’antic portal gòtic de l’església de Vilassar de Dalt, amb Sant Miquel matant el drac.

Els delicats capitells representen motius vegetals. A la nostra esquerra veiem una mènsula (una mena de capitell sense columna que sembla aguantar l’arcada) amb la figura de Sant Miquel endinyant-li la llança al drac. El mateix personatge apareix al capdamunt del portal.

Com sabem que no és Sant Jordi?

Sant Jordi era un cavaller i un heroi. Com la majoria d’herois que veiem a les pantalles, duia una capa. En canvi, Miquel és un àngel i sempre duu ales. Què dic un àngel? Un arcàngel! És a dir, un cap d’àngels, situat just per sota de Déu. Segons la tradició, hi havia set arcàngels que s’encarregaven de dur a terme les gestions divines.

Quan Llucifer, que havia estat un d’aquests encarregats, es va revoltar perquè tenia ganes de més poder, el seu col·lega Miquel el va amenaçar i el va fer fóra de les estances celestials.

Ara ja sabeu que si Sant Jordi està distret amb la princesa, teniu una ajuda extra a qui recòrrer.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Àngel Guimerà. Vilassar de Dalt

Saber més

Què veure a prop